Juni månads sparkvot

Lite sent på bollen men nu är det dags att summera sparandet för juni månad och vi kan konstatera att det varit en bra sparmånad!

Juni månads sparkvot: 60%

Juni slutade på 60% sparkvot. Hittills i år ligger vi på en sparkvot om 62%, vilket är exakt som föregående år där sparkvoten också låg på 62%. Det blir svårt att gå i mål på 62% på helåret i år men vi försöker hitta smarta lösningar för att hålla nere kostnaderna.

Vi har utmanat oss själva och sett att det till exempel går alldeles utmärkt att ta cykeln till ställen vi tidigare tänkt att vi varit tvungna att köra till. Tidsskillnaden har många gånger varit minimal och ibland har vi till och med sparat in tid på valet då vi sluppit bilköer eller krångel med parkeringen.

Juli månads sparkvot ser ut att bli en av de sämre i år; Både på grund av att intäkterna minskar när lönen ersätts av föräldrapenning och att utgifterna kommer att öka när utflykter och annat roligt som hör sommaren till ska betalas.

Tid till ekonomiskt oberoende

Håller man en sparkvot på 60% över tid kan man bli ekonomiskt oberoende på 9-10 år. Nu ser verkligheten oftast annorlunda men det ger en bra fingervisning. Exempel på sådant som kan påverka tiden till ekonomiskt oberoende är om man har pension som kan räknas in efter ett visst antal år och om man kan sänka sina utgifter när man är ekonomiskt oberoende.

Kanske kan man hitta ett billigare boende när man inte behöver bo på pendlingsavstånd från arbetet och om man köper in tjänster idag för att få tillvaron att gå ihop borde denna kostnad också kunna kapas när man får mer tid.

Vi använder oss av 4%-regeln när vi räknar på hur mycket kapital vi behöver för att bli ekonomiskt oberoende. Har man till exempel månadsutgifter på 30 000 kr/månad, behöver man kapital på 9 miljoner. I kalkylatorn nedan kan du räkna själv på hur mycket kapital du behöver enligt 4%-regeln.

Hur gör du?

Hur gör du? Räknar du ut din sparkvot? Och hur räknar du ut den?

Lämna en kommentar