Givmild Börsgud

Börsguden ger och Börsguden tar brukar John Skogman från Börspodden säga. Hittills i år har Börsguden dock varit mer än givmild och index ligger på ca 27-28%. Tokiga siffror efter ett starkt fjolår. Vilken berg o dal-bana man som investerare varit med på senaste 1,5 året.

Nu ska man inte säga för mycket, allt kan ändras över en natt men det har varit en fenomenal utveckling senaste tiden. Vår aktiva aktieportfölj ligger en bit före index (SIXRX) medan pensionsportföljerna med fonder ligger något efter.

börsguden
Indexet ovan är OMX Stockholm PI som väger samman värdet på alla aktier som är noterade på Stockholmsbörsen

Kvartalsrapporterna (Q2)

De flesta bolag i vår portfölj har rapporterat sina Q2or (kvartalsrapport för andra kvartalet) och majoriteten har tagits emot väl av aktiemarknaden. Speciellt Thule och Mips gick fint på sina rapporter. Å andra sidan har det varit lite kämpigt i andra bolag men summa summarum väldigt fina siffror och stark utveckling, speciellt de senaste veckorna.

Hur har fonderna gått i år?

De fondportföljer vi har tar utgångspunkt i Claes Hembergs tips på Avanza-bloggen för flera år sedan:

En globalfond i botten, toppad med en Sverigefond som turbo. Eftersom Globalfonder ofta har mer än hälften av värdet i amerikanska bolag, kan det vara idé att ta in en Asienfond också. På toppen läggs, om man vill, en branschfond också.

Med den strategin har vi ungefär följande fördelning i våra fondportföljer, som oftast är pensionskonton:

Globalfond ca 50-60%

Sverigefond ca 10-20%

Asienfond ca 10-20%

Branschfond ca 10%

Nedan syns några fonder inom dessa kategorier och hur de har utvecklats i år:

Vilket börsår det har varit hittills i år! Kommer detta att fortsätta? Ingen aning, men vi gnetar på och fortsätter köpa kontinuerligt.

2 svar på ”Givmild Börsgud”

  1. Hur tänker du kring uppviktningen av just Asienfonden? Sverigefond, kan jag förstå – du bor i Sverige och det finns valutaskäl & informationsövertag som anledning till ha mycket ‘hemma’.

    Svara
    • Ja dels det och att vi har en stor andel av sparandet i aktier, men då främst bolag i Sverige och USA. Då passar det oss bra att lägga en del i Asien, både pga fördelning i de andra marknaderna samt att vi tycker Asien är en spännande region som vi tror har potential framöver.

      Svara

Lämna en kommentar