Se möjligheterna i en börsnedgång

Många blir oroliga i tider när det blåser till på aktiemarknaden. Försök att hålla huvudet kallt och se istället möjligheterna i en börsnedgång! Passa också på att uppdatera strategin så att den är anpassad till din ekonomi.

Det är kanske lättare sagt än gjort, och är man nervös efter dessa dagar då börsen backat några procent, gör man rätt i att fundera på sin strategi och allokering. Zooma istället ut och se hur börsen gått de senaste månaderna eller varför inte hela förra året. Vilken otrolig avkastning börsen bjudit på! Att ta sig en fundering kring strategin passar bra både när man vill komma igång med sitt sparande och när man investerat länge.

Vår tidigare strategi

Under Corona-våren och börsnedgången då blev det rätt tydligt att vår strategi fungerade väl, men också att vi behövde skruva på den. Vi höll i och sålde aldrig utan fortsatte att köpa under kraschen, dock tog våra likvider snabbt slut och istället utökade vi krediten. Det var aldrig någon fara för s.k. margin call (när man är överbelånad och banken säljer aktierna), men det låg och störde att vi belånade oss mer givet den osäkra situationen Corona medförde med jobb och allt.

Vår lessons learned och en uppdaterad strategi som bestämde oss för då är att sänka våra kostnader för att ha lägre utgiftsbas och mer pengar över till sparande. Vi bestämde också att ha en större buffert (om någon förlorar jobbet) samt större krigskassa och lägre belåning över tid, även om det kan kosta i utebliven avkastning men stör aktierna din nattsömn kostar det för mycket (Rikatillsammans).

Jag har tidigare förespråkat att använda sig av belåning eftersom det ger en bra hävstång. Eftersom börsen stiger på sikt och att låna pengar är extremt billigt nu är det över tid en bra affär. Dock ska man klara av när det blåser till så det gäller att hitta en nivå som är rätt för dig och din unika situation.

Uppdaterad strategi efter vårens börsnedgång

Vår uppdaterade strategi kan summeras i följande punkter:

 • Sänk kostnaderna, höj sparkvoten = fler möjligheter
  vi har gått från ca 40% till 60% sparkvot
 • Utöka bufferten
  omfördela genom att pausa amortering
 • Större krigskassa + Sänk belåningen i bra tider
  var redo i sämre börstider
 • Som tidigare: Fortsätt med månadssparande, men köp lite extra vid en börsnedgång

Några tips jag brukar tänka på är att man ska skilja mellan privatekonomin och portföljen för att må bäst. Tänk också på att du kan alltid få mer pengar, men aldrig mer tid – fokusera på relationer med nära och kära.

Så ja, nu är vi redo att handskas med denna börsnedgång!

Hur ser din strategi ut?

1 tanke på “Se möjligheterna i en börsnedgång”

 1. Jag nyttjar krediten på Avanza när börsen backar.

  Svara

Lämna en kommentar