Förändring i Private Banking hos Avanza

Innehåller annonslänkar
Avanza har nyligen gjort en ändring i kravet för att bli Avanza PB. Med ändringen blir det tyvärr lite svårare att nå Private Banking hos Avanza. Vi går igenom ändringarna och ger tips på hur du kan nå PB snabbare.


Öppna ett konto hos Avanza idag och påbörja din resa mot Private Banking


Vad är Private Banking?

Private Banking är en tjänst som banker erbjuder sina mest “lojala kunder”, eller rättare sagt, de som har ett stort kapital hos banken. Ofta är det någon typ av krav som måste uppfyllas och det kan vara att man tex måste ha 3, 4 eller 5 miljoner i samlat sparande hos banken. Ibland är kravet ännu högre.

Tjänsterna som generellt ingår i Private Banking kan vara allt från mer rådgivning, placeringsråd, personlig service till event, juridisk vägledning och förmånligare priser.

Hos olika banker ser Private banking-tjänsten givetvis lite olika ut. Avanza och Nordnet tar inte betalt för tjänsten. Flertalet andra banker lägger på en avgift, men då kan ibland också fler tjänster och en mer aktiv och personlig service ingå.

Typiskt på Avanza innebär Private Banking lägre courtageavgift, vilket gör det billigare att handla aktier. De har även sitt “Superbolånet Private Banking” som innebär en lägre bolåneränta (i skrivande stund 0.99%). Nordnet har motsvarande bolån där man kan få så låg ränta som 0.79% men kravet på kapital hos dem är då högre.

Nu har vi avhandlat vad Private Banking innebär i allmänhet, så vad är det för förändring eller försämring som skett hos Avanza?

Vill du läsa mer? Vi har en utförlig artikel med vilka fördelar och förmåner Private Banking hos Avanza ger. Vi ger även tips och trix hur man kan bli Avanza PB snabbare. Läs den här.

Ändring i kravet för att bli Private Banking hos Avanza

Kravet för att bli Private banking hos Avanza är att man ska ha tre miljoner i sparande. Det går inte att räkna in om man har tex ett övervärde i bostaden, utan måste vara kapital på konto hos Avanza.

Tidigare gick det att räkna in hela familjens alla konton genom att koppla ihop dem i samma hushåll. Då räknades alla konto i hushållet mot 3-miljonersgränsen. Detta är tyvärr ändrat och numera måste minst en person i hushållet ha tre miljoner. Alla i hushållet får fortfarande samma PB-status om en person når gränsen, men det går inte längre att nå Private Banking genom det samlade kapitalet.

Alla i hushållet får fortfarande samma fördelar

Även om kravet på tre miljoner har ändrats finns det fortfarande fördelar att koppla ihop familjens och företagets alla konton i ett hushåll hos Avanza. Alla i samma hushåll får samma Private banking förmåner.

För att bilda hushåll behöver man vara make/maka, registrerad partner, sambo, barn under 18 eller juridisk person (efter speciell bedömning). Man behöver inte bo på samma adress (undantaget sambo som behöver bo på samma adress).

private banking hos avanza

Fördelar med Avanza Private Banking

När du väl har uppnått att bli Private banking hos Avanza kommer du att kunna åtnjuta flera fördelar som bla lägre courtage, tillgång till PB-kundtjänst, billigt bolån (Avanza Bolån PB) mm. Vi har listat de förmåner som vi uppskattar allra mest i en separat artikel.

Tips för att bli Avanza PB snabbare

Några korta tips hur du kan bli Private Banking hos Avanza snabbare:

 • Försök maximera avsättningarna till sparkontot under en tid för att boosta ditt sparande
 • Flytta så mycket sparkapital som möjligt till Avanza. Avanza är inte bara aktier och fonder på ISK/KF utan har även vanliga sparkonto
 • Flytta din pension till Avanza – sänk kostnaderna och kom närmare Private Banking-gränsen – dubbel vinst!


Öppna ett konto hos Avanza idag och påbörja din resa mot Private Banking


4 tankar på “Förändring i Private Banking hos Avanza”

 1. Stämmer väll inte att du får rådgivning. Enligt dom själva ger dom ingen rådgivning?

  Svara
 2. Bra tips. Tyvärr kan nog de flesta med kollektivavtalad tjänstepension glömma Avanza. Jag har nåt uppläg via MaxM och de har inte Avanza som valbart bolag. Frun jobbar inom regionen och har KAP-KL och det kan man inte välja för Avanza. Gissningsvis funkar det med mindre arbetsgivare och egenföretagare. De allra flesta med kollektivavtalad pension biter i gräset.

  Vi hade PB-kund som mål för 2020, tyvärr tog Covid hand om den saken och sänkte portföljvärdet rejält. Vi får se om det blir aktuellt under 2021.

  Svara
  • Hej Snålgrisen och tack för din kommentar! Om tjänstepensionen är kollektivavtalad går det tyvärr inte att flytta den, men i gengäld brukar de ha bra villkor och pressade priser. Om du har tjänstepension via MaxMathiessen kan det vara så att du kan flytta din tjänstepension när den inte längre är aktiv utan ligger i fribrev.

   Läs gärna mer hur vi gjorde när vi flyttade våra tjänstepensioner från bla MaxMathiessens lösning till Avanza. Fördelarna blir att vi kunde räkna in kapitalet mot Private Banking-gränsen, får fler valbara fonder, samt att ha tre miljoner mer i pension när vi väl går i pension (pga av lägre avgifter)!

   Håller tummarna att ni kommer över gränsen under året!

   Svara

Lämna en kommentar