OrderHero IPO – teckna eller avstå?

Årets, för oss, första börsnotering/ IPO-sammanställning är företaget OrderHero. Sista dagen att svara på OrderHero IPO är den 3 april med första handelsdag 21 april. Hur agerar vi, teckna eller avstå?

Innehåller annonslänkar

Företaget OrderHero

Orderhero grundades 2016 och är en snabbväxande startup. Orderhero har utvecklat en mjukvara som möjliggör för restauranger att bli digitala och arbeta med försäljning via digitala expresskassor och onlinebeställningar för att öka försäljningen i restaurangen.

Snabbfakta

Sista dag att svara: 3/4 23:59

Handelsplats: Nasdaq First North

Pris per aktie: 15,8 kr

Minsta antal aktier: 400 units (totalt 6320)

Första handelsdag: 21 april

Hur tecknar man OrderHero IPO?

Avanza går det att teckna sig på bla både ISK och KF. Även på Nordnet går det att teckna sig för denna börsintroduktion.

OrderHero IPO presentation

Restaurangtech-bolaget Orderhero avser notera sina aktier på First North och gör inför det en unitemission på 16 miljoner kronor. Med teckningskursen på 15,8 per unit innebär det en värdering på 55 miljarder kronor.

Teckningsperioden löper från den 21 mars till den 4 april. Första planerade handelsdag är den 21 april.

Du kan läsa mer om OrderHero IPO på orderhero.se. Det verkar inte finnas något riktigt prospekt utan det kallas för “bolagsbeskrivning” på sajten.

Hur tänker vi?

Ingen koppling till kassaregister

Kassaregisterlagen, som trädde i kraft år 2010, innebär att majoriteten som säljer varor eller tjänster mot kontant- eller kortbetalning måste använda sig av ett certifierat kassaregister, samt alltid kunna erbjuda kunden ett kvitto.

Detta har inte OrderHero. Företaget har tidigare ansett att deras produkt faller inom undantaget och har fått olika besked av Skatteverket. Dock gör Skatteverket nu bedömningen att försäljningen genom OrderHeros digitala expresskassor inte faller inom undantagen. Detta innebär att OrderHeros kunder inte uppfyller kraven om kassaregister och kan få böter.

orderhero ipo

Förutom risken OrderHeros kunder tar, finns det även hög risk för bortfall av kunder från OrderHero med anledning av att denna avsaknad av funktionalitet har uppmärksammats av media. Läs mer här

Att risken är hög är något som OrderHero själva skriver i sitt prospekt och VDn kommenterar detta

”Vi har under en tid anpassat vår plattform för att lättare kunna integrera med andra system vilket kommer effektivisera vår tillväxtresa. Därför har vi dialoger med ett flertal företag som tillhandahåller kassaregister. När ett sådant samarbete inleds kan vi försäkra våra kunder om att de uppfyller kraven som uppställs i fråga om kassaregister. Min ambition är att detta ska sjösättas kommande veckor.” 

Anette Bodenfors, VD OrderHero

Vad säger andra om OrderHero IPO?

Affärsvärlden råder att avstå OrderHeros börsnotering med motiveringen:

“Orderhero verkar ha blivit tagna på sängen av de juridiska problemen. Att bolaget nu snabbt lyckas lösa detta är avgörande. Bra är åtminstone att ledningen har stort eget incitament att ordna detta. Svår konkurrens från andra bolag talar också emot Orderhero.”

Slutsats

Vi drar öronen åt oss och skippar denna IPO. Vi bryr oss inte om att läsa det finansiella utan stannar här. Vi anser att det är inte värt att ta denna risk med våra pengar när företaget redan innan IPOs pratar om hög risk och bortfall av kunder.

Visst det verkar finnas en ambition/plan att få ihop en koppling inom kort, men vi anser att skadan redan är skedd och är något som kan pressa aktien i IPOn.

Har man en så extremt kort horisont som vi har i våra IPO-case – sälja på första dagen – har vi inte tid att vänta ut och se hur det går med denna brandsläckning.

Slutsats: Vi avstår OrderHero IPO.

Uppdaterat 4/4: Orderhero skjuter på noteringen

Den 4/4 går Orderhero ut med att de skjuter på noteringen. “Styrelsen har efter noga övervägande bestämt att Orderhero ska skjuta upp noteringen med anledning av nya och ändrade besked från Skatteverket.” skriver företaget och syftar till att produkten inte har koppling till något kassaregistersystem och därmed inte lever upp till Skatteverkets föreskrifter.

Nästa IPO-case

Vi hade hoppats hitta en bra IPO så här i början av året, men vi får vänta lite till. Vi har börjat snegla på ett annat företag som ska börsintroduceras under andra kvartalet i år som ser lovande ut. Sammanställning kommer så fort vi har ett prospekt att gå igenom.

Vad gör vi med pengarna vi tjänat på IPO?

Nu blir det ingen vinst för oss i den här IPOn men vi har tjänat fina pengar på tidigare IPOs. Vi vill ju givetvis att pengarna vi tjänar på IPOs fortsätter att arbeta för oss och generera avkastning. Numera investerar vi vinsterna från våra IPO-trades i P2P-lån hos Savelend och kommer även göra så här om vi tjänar på denna börsintroduktionen

Savelend erbjuder investeringar i konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer, men även i fastighetsprojekt. Målavkastningen är 7-9% men vi har haft mycket bättre utveckling på vårt konto.


När du skapar ett konto och inom 30 dagar investerar med SmartInvest får du upp till 600 kr i tipsbonus

savelend

Betyg: 5 av 5.

Avkastning på vårt konto (som vi öppnade hösten 2020) är ca 12% på investerat kapital (annualiserad). Det är riktigt härligt att se hur IPO-vinsterna fortsätter generera avkastning, nu i form av räntor och amortering som tickar in på månatlig basis.

Dessutom får man som ny investerare hos Savelend en tipsbonus som ger en fin avkastning på det investerade kapitalet direkt!

Maximera chanserna att få tilldelning i IPO

Senaste tiden har det varit väldigt svårt att få tilldelning i IPO, men det finns några knep man kan göra.

Vi brukar teckna för minsta beloppet, eller något därutöver, men sprida ut det på flera konto. Notera att strategi kan innebära att man får full tilldelning på alla konto man ansökt på, speciellt om IPOn inte är så het som man trott. Det kan vara precis det man vill, men en bra sak att ha i åtanke så att man inte köper mer än vad man egentligen skulle ha velat.

  • Teckna på flera olika typer av konto (tex både ISK och KF)
  • Teckna hos flera mäklare om möjligt
  • Teckna på flera olika kontoägare

Hur har det gått för oss hittills i år?

Vi har sedan 2021 sammanställt vilka IPOs vi valt att teckna oss för. I listan visar vi även tilldelning, om någon, samt ev vinst.

Lämna en kommentar