Bostadspriserna fortsätter öka

Mäklarstatistik uppger att bostadspriserna fortsätter att öka. På årsbasis har priset på lägenheter gått upp med 6% och för villor hela 15%.

Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet kommenterar att det som har gjort att villapriserna har ökat 15 månader i rad är en kombination av stark efterfrågan på villor och ett lågt utbud.

bostadspriserna
Statistik från maklarstatistik.se

Hur räknar man ut värdet på sin villa?

Att räkna ut värdet på sin bostadsrätt är tämligen enkelt, på Mäklarstatistik finns kvadratmeterpris som en fingervisning. Filtrera ner på din kommun bara. Som all statistisk värdering ger ska man inte ta siffran exakt utan se det som ett ungefärligt värde.

Priset på villor fungerar lite annorlunda. Där baseras prisutvecklingen på K/T-talet som är kvoten mellan pris (köpesumma) och taxeringsvärdet.

KT = Värdet på villan / Taxeringsvärdet

Vi kastar om lite i formeln för att kunna räkna ut det som är intressant för oss här, dvs värdet på villan. Då får man en uppskattning av marknadsvärdet. Det ger inte ett exakt pris, men ger en fingervisning om värdet och i kombination med att se på sålda objekt i närområdet kan det skapa en bra bild.

Värdet på villan = KT * Taxeringsvärdet

Taxeringsvärdet kopplat till bostadspriserna

Skatteverket omtaxerar bostäder vart tredje år och nyligen har många bostadsägare fått se sina taxeringsvärden höjas markant – i snitt med 17%. Försäljningspriserna 2017-2019 ligger som grund för nya taxeringvärdena och prisutvecklingen har varit stark de senaste åren.

Olika sätt att höja värdet

Några vanliga sätt att ytterligare höja värdet på bostaden är att renovera. Kök, badrum och tak brukar vara värdehöjande åtgärder. Vi har nyligen valt att installera solceller som både är bra för miljön och plånboken.

solceller på taket

Nu får vi sänkta driftskostnader och planerar att ansöka om grönt bolån som ger 0,1% rabatt på nuvarande bolånet. Vi räknar också att husets värde höjs motsvarande investeringskostnaden för solcellerna.

Lämna en kommentar