Äppelpaj – dubbelt så gott med gratis äpplen

I affären säljs svenska äpplen för 39:90 kr/kg och äpplena som fått åka långt för att komma hit kostar 10 kr mindre per kg. Samtidigt dignar träden på grönområdet utanför av äpplen och päron som snart kommer att ligga på marken och ruttna.

I helgen passade vi på att rädda några av dessa frukter under vår långpromenad. De äpplen och päron som inte hamnade direkt i våra magar fick bli basen i ett par smaskiga pajer.

Favoritreceptet kommer ursprungligen från ICA men har justerats lite av oss.Receptet är till ca 6 personer.

Fyllningen: Ca 1 kg skalade och skivade äpplen. Gärna friska/syrliga, så om du råkat plocka äpplen som inte är helt mogna kan du använda dessa här istället för att slänga bort dem. Rulla skivorna i kanel och lägg sedan ner i formen.

Smuldegen görs genom att blanda ihop följande ingredienser till en klumpig deg att “strössla” över äpplena.

  • 125 g kallt smör (eller margarin för att hålla nere pris och koldioxidutsläpp. Mjölkfritt går också fint)
  • 2 dl vetemjöl
  • 0.5 dl havregryn
  • 0.5 dl kokosflingor
  • 1 1/2 dl socker
  • Flingsalt efter smak. Receptet föreslår 0.5-1 tsk, men jag tycker att detta är lite väl mycket, så smaka er fram.

Pajen gräddas sen i 225 grader (ej varmluft) tills smuldegen blivit gyllenbrun och knaprig och äpplena mjuka. Räkna med ca 20-25 minuter. Pajen passar perfekt med tex vaniljvisp och vaniljglass.

Brokig skara av äpplen som räddats från att ruttna bort

6 svar på ”Äppelpaj – dubbelt så gott med gratis äpplen”

  1. Björnbär, men det finns på tomten =)

    Härnäst blir nyponen klara för att plockas och torkas! Delas på mitten, ta ut kärnor och lägg att torka. Gott och nyttigt godis!

    Svara
  2. Jag torkar i rumstemperatur. Det är lite pill att få ut kärnorna, men samla hela familjen så går det fortare och blir roligare!

    Svara
  3. Ett frugalt tips från en kostnörd: lever är det näringsrikaste livsmedlet av dem alla. Trenden har gått mot att äta fettsnåla och näringsfattiga filéer (nävål, näringsfattiga i förhållande till inälvsmat) och nu är trenden att äta vegetarisk. Därför kostar världens mest näringsrika mat endast runt 35kr/kg. Tyvärr har bilden av inälvsmat blivit densamma som för säg surströmming; man hör mycket dåligt om den (smakar dåligt, påståenden om att lever är ett filter etc.) men det går ju att smyga in t.ex. lever i små mängder för att vänja sig. Lägg till små bitar i köttfärsåsen, i köttfärslimpan, i grytan och snart kan man äta levergryta, leverbiffar och egen leverpastej med rårörda lingon (oj så gott!).

    Svara
    • Lever har jag nog aldrig testat, men smyger gärna ner lite bönor och rivna morötter i köttfärssåsen. Apropå billig mat så får man inte glömma bort hemlagad ärtsoppa. Sist vi kokte hade vi i julskinka från utförsäljningen i januari (kostade 20 kr/kg och vi fyllde frysen). Soppan räckte till två måltider för hela familjen och kostade max 15 kr eller 1.50 per portion 🙂

      Svara
  4. Och än mer frugalt är ju att fasta, inleder idag en minst 5-dagars fasta men hoppas klara upp till tio dagar. För kvinnor är det fördelaktigt att göra detta post ägglossning, då skadar det hormonerna som minst.

    Hoppas jag inte blir bannad för spam nu, önskar bara sprida dubbla kost- och cost-råd =)

    Svara

Lämna en kommentar