ACQ Bure IPO (SPAC) – teckna?

Innehåller annonslänkar
Börsintroduktion för första SPAC i Sverige! Det är Bure som står för denna IPO av en SPAC vilket är en spännande händelse. Sista dagen att svara på ACQ Bure IPO är den 23/3, så passa på och teckna om det är intressant. Hur tänker vi – teckna eller avstå?

Vad är en SPAC?

Hela idén med en SPAC, Special Purpose Acquisition Company, som kommer från USA, är att man lite förenklat investerar i en påse pengar som sen ska användas för att köpa ett onoterat bolag och ta det till börsen. För Sveriges första SPAC är det Bure som står för det och börsnoterar därför ACQ, som då har till uppgift att ta in pengar för att senare leta efter ett eller flera bolag att köpa in.

VD Henrik Blomquist förklarar konceptet i EFN Marknad:

Några punkter som tas upp är hur SPAC ser ut i USA, där det slår nya rekord och något de haft under lång tid. En SPAC har en uppgift vilket är att förvärva ett onoterat bolag och ta det till börsen. Det är en påse pengar där 90% av pengarna sätts på ett spärrad konto avsedda att förvärva ett onoterat bolag.

Snabbfakta

Sista dag att svara: 23/3 23:59

Handelsplats: Nasdaq Stockholm

Pris per aktie: 100 kr

Minsta antal aktier: 100 st (tot 10 000 kr)

Första handelsdag: 25/3

Avanza går det att teckna sig på bla både ISK och KF. Mer information kan du bla hitta på Nyemissioner.se

ACQ Bure IPO presentation

VD Henrik Blomquist blev intervjuad av Nyhetsbyrån direkt inför noteringen och gav sin syn på IPOn och bolaget.

Du kan läsa hela deras prospekt eller läsa mer på ACQ.se

Börspoddens utlåtande

Ca 32 minuter in i podden tar Börspodden upp ACQ Bures börsnotering. De menar att det känns omöjligt att den första svenska SPACen med Bures namn skulle bli ett fiasko. Vidare säger de att Bure vill inte få en förnedring i Di hur man lurat småspararna. John tycker att ACQ Bure IPO är gratispengar och att man ska teckna.

Vår strategi

Vi behandlar oftast börsintroduktioner som en kortsiktig affär. Dvs vi säljer alltid på första handelsdagen oavsett hur kursen går. För att maximera chanserna att få tilldelning ansöker vi på olika typer av konto (tex både ISK och KF) och på flera personnummer.

Hur tänker vi?

acq bure ipo

Så här tänker vi kring att teckna i ACQ Bure IPO:

Affärsvärlden skriver att det kan bli svårt med gränsdragningen mellan ACQ Bure och Bure. ACQ Bure har mål att förvärva bolag med ett värde om ca 3-7 miljarder sek och Bure upp till 1.5 miljarder sek. Här tror Affärsvärldens att förvärv i segmentet mellan 1.5-3 miljarder kan det bli svårt att besluta om investeringen bäst hör hemma i ACQ Bure eller Bure.

Positivt
 • Sveriges första SPAC – högt intresse
 • Börspodden har uttalat sig positivt till börsnoteringen
 • Börsveckan rekommenderar att teckna
Negativt
 • Affärsvärlden flaggar svår gränsdragning mellan ACQ Bure och Bure
 • Man investerar i en påse pengar utan vetskap om vilket bolag som ska köpas

Vi ser inte de negativa aspekterna som ett hinder för oss att investera i SPACen. Samtidigt känner vi att SPAC som fenomen är lite som att toppen är nära. Men vi ser detta som väldigt kortsiktigt och sammantaget kokar det ner till att vi kommer att teckna ACQ Bure i deras börsnotering och hoppas på tilldelning.

Så här maximerar vi chanserna att få tilldelning

Vi brukar teckna för minsta beloppet men sprida ut det på flera konto. OBS följande strategi kan innebära att man får full tilldelning på alla konto man ansökt på, speciellt om IPOn inte är så het som man trott. Det kan vara precis det man vill, men en bra sak att ha i åtanke så att man inte köper mer än vad man egentligen skulle ha velat.

 • Teckna på flera olika typer av konto (tex både ISK och KF)
 • Teckna hos flera mäklare om möjligt
 • Teckna på flera olika kontoägare

Hur har det gått för oss hittills i år?

Vi har sedan årsskiftet börjat sammanställa vilka IPOs vi valt att teckna oss för. I listan visar vi även tilldelning, om någon, samt ev vinst.

Hur tänker du, tecknar du ACQ Bure?

Tilldelning: Vårt utfall

ACQ Bures IPO, Sveriges första SPAC, blev föga förvånande övertecknat. Vi sökte på 4 konto fördelat på 2 personer via Avanza, och fick tilldelning på alla konto! Vi fick 75 aktier på varje konto, där vi tecknade oss för 100. Det verkar som att de flesta som ansökt fått 75 aktier per konto när vi scannar Twitter-flödet. Avanzas sparekonom, Niclas Andersson, bekräftar på Twitter att samtliga som ansökt via Avanza har fått tilldelning.

Fick du tilldelning? Om du fick, sålde du direkt eller är du långsiktig ägare?

Första handelsdagen

Med en teckningskurs på 100 och en stängningskurs på 102.12 efter första handelsdagen, innebar det en uppgång av aktiekursen på drygt 2%. På morgonen kort efter öppning toppade kursen på drygt 108 kr, vilket om man sålde då hade inneburit en avkastning på 8%.

acq bure ipo
Klicka på bilden för mer information om aktien

1 tanke på “ACQ Bure IPO (SPAC) – teckna?”

 1. Tecknar ej. Jag tror inte det blir någon katastrof men heller ingen succe. Även första handelsdagen är det en påse pengar man köper. Den bör inte kunna värderas upp särskilt mycket.

  Svara

Lämna en kommentar