Nu är produktionen igång!

Innehåller annonslänkar
Sedan några veckor är vår elproduktion från solpanelerna igång! Nu är vi solfångare och det känns riktigt bra, både för miljön och plånboken.

Årsproduktionen

Prognosen är att anläggningen ska ge drygt 13 000 kWh/år och skulle kunna täcka hela vårt elbehov under ett milt år. Troligtvis kommer vi att förbruka mer än så de kommande åren, men att kunna få ca 80-90% från egenproducerad solel är inte helt fel.

Är du intresserad av att installera solceller rekommenderar vi att du börjar här: Solkraft med grönt avdrag

Vår produktion

solceller

En av de bästa dagarna hittills där panelerna producerade 72kwh. Inte illa en vårdag i mars månad. Vi har väldigt fördelaktigt läge med taket i söder utan något som skuggar och det är aspekter att ta hänsyn till när man räknar på det.

solcellskollen.se är en bra tjänst där man kan skriva in sin adress och få fram leverantörer i ens närområde. Det var så vi gjorde och fick kontakt med flera företag som vi jämförde mellan för att hitta den bästa lösningen för oss, både sett till pris, placering och val av komponenter.

Där finns också enkelt förklarat de vanligaste frågorna man kan ha kring solceller – så en bra källa till information helt enkelt.

Det är väldigt kul och beroendeframkallande att kolla på sin elproduktion via gränssnittet i mobilappen. En väldigt enkel app men den gör sitt jobb! Sen kan man gå ett steg längre och köpa en smartmätare för att se exakt var elen tar vägen vid varje given tidpunkt, hur mycket hushållet förbrukar och hur mycket som säljs tillbaka till nätet.

Det kostar några tusenlappar (uppemot 8000 vad vi hört) med Smartmätare så vi valde bort det alternativet. För oss räcker det att se hur mycket som produceras på taket både momentant och historiskt.

El-medvetna med Tibber

Sen har vi Tibber som elleverantör och i deras app kan vi se uppdelat hur mycket som vi köpt in respektive sålt tillbaka till nätet. Vi är fortfarande grymt nöjda med Tibber som elleverantör, både ur den ekonomiska aspekten och alla de features de levererar.


Vi har haft elavtal hos Tibber i snart ett år och blir mer och mer nöjda ju fler features och funktioner vi kopplar på.

tibber

Betyg: 5 av 5.

Vi märker hur mycket mer medvetna vi är om vår elkonsumtion tack vare Tibbers app där vi ser timpris och förbrukning på ett väldigt enkelt och överskådligt sätt. Nu har vi kopplat på vår solcellsproduktion och säljer överskottselen till Tibber och får en smidig översikt av vad vi köper in respektive säljer till elnätet i Tibbers app.

Vi ser framemot den kommande vårsolen och hoppas på en riktigt ljus sommar så att vi kan maximera produktionen. Vi kommer fortsätta att dela med oss av våra erfarenheter av solcellerna här och den faktiska produktionen. Lägg gärna en kommentar med era egna resultat och/eller erfarenheter av solceller.

Lämna en kommentar