Villapriserna slår alla rekord

Månad efter månad läser vi att priset på villor slår nya rekord och så även förra månaden, april 2021. Mäklarstatistik har sammanställt prisutvecklingen, både på årsbasis och per månad och konstaterat att villapriserna fortsatte öka kraftigt i april.

I Storstockholm och Stormalmö var uppgången 3 procent under april månad och det senaste året har priserna där gått upp 22 respektive 23 procent. För Storgöteborg är siffrorna 2 procent i april och 18 procent det senaste året, vilket är mycket likt hur priserna för hela riket utvecklats (2 procent i april och 19 % senaste 12 månaderna).

villapriserna
VILLOR1 MÅN3 MÅN12 MÅNMEDELPRIS
Riket+ 2%+ 8%+ 19%4 107 000
Stor-Stockholm+ 3%+ 8%+ 22%7 153 000
Stor-Göteborg+ 2%+ 6%+ 18%5 897 000
Stor-Malmö+ 3%+ 10%+ 23%5 269 000

Grattis alla som äger sin bostad! För de som kommer ut nu som förstagångsköpare kan det dock vara ganska besvärligt. Stigande priser och höga kapitalkrav ställer till det liksom svårigheterna med att få den så kallade KALPen att gå ihop.

Villapriserna påverkar KALPen

KALPen (Kvar Att Leva På -kalkylen) använder bankerna för att räkna ut om ett hushåll klarar en viss lånenivå givet schablonutgifter, driftkostnader samt kalkylräntan som varierar mellan bankerna, men ligger kring 7.5% för de flesta storbankerna.

Att kalkylräntan ligger så mycket högre än den nuvarande boräntan på ca 1.5 % är för att banken vill säkerställa att ens ekonomi klarar en möjlig höjd räntenivå. Detta i sig är såklart sunt, men ställer allt högre krav på den egna ekonomin i takt med att villapriserna rusar.

Svårt att få KALPen att gå ihop?

En vanlig orsak till att få avslag på ett lånelöfte är att bankens uträkningar visar att KALPen blir för låg. Detta är som sagt ofta en bra indikation på att objektet du vill köpa är för dyrt, men ibland, som tex när man vill investera i en fastighet som kommer ge intäkter (tex fjällstuga) så kan det vara lockande att försöka komma runt detta. Menar banken att siffrorna inte går ihop finns det olika sätt att komma runt problemet:

  • Köp ett billigare objekt – någonstans handlar det om att ekonomin inte klarar den sökta lånenivån
  • Höj din inkomst och glöm inte räkna in passiva inkomster och varaktiga inkomster av kapital (tex uthyrning av prylar, uthyrning av fritidsbostad/permanentbostad, aktieutdelningar osv) – Se dig om efter annan bank om din nuvarande inte tar hänsyn till kapitalinkomster eftersom dessa kan ha en avgörande betydelse.
  • Hitta en bank som räknar på en lägre kalkylränta (Vi har för oss att bla Hypoteket räknar med en lägre kalkylränta)
  • Titta på bostäder med låga driftskostnader. Solceller på taket och/eller bra uppvärmningslösningar ger en betydligt lägre elkostnad, vilket i sin tur gör underverk för KALPen.

Vi kommer att gräva ner oss djupare i detta ämne och bankrelationer i allmänhet längre fram. Under årens lopp har vi flera gånger fått ett nej, eller nja från banken, men lärt oss att det ofta finns sätt att justera kalkylerna så att både banken och vi känt oss trygga med investeringarna. Dessa erfarenheter delar vi gärna med oss av för att fler ska få möjligheten att förverkliga sina drömmar och visioner.


Har du för hög ränta? Hypoteket har samma ränta till alla och du slipper förhandla med banken

Hypoteket

Betyg: 5 av 5.

Ta reda på värdet på din bostad

Är man nyfiken på värdet av sin bostad finns det flera sätt. Det man kanske tänker på först är att ringa in en mäklare som gör en värdering. Men vill man ha ett snabbare svar är en statistisk värdering att rekommendera – dock inte lika exakt som mäklaren teoretiskt kan vara.

Mäklarstatistik

Mäklarstatistik är tjänst som sammanställer information från nästan alla mäklare i Sverige. De rapporterar in sin kontraktsdata, där sedan SCB kontrollerar kvaliteten och producerar underlag.

Mäklarstatistik räknar, för villor, det så kallade K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Ta taxeringsvärdet multiplicerat med K/T-värdet för att få fram ett värde. Detta gäller alltså för villapriserna, för bostadsrätter räknar man fortfarande på kvadratmeterpris.

Booli

Booli är en fantastisk tjänst, från SBAB. Vi använder den dels för den statistiska värdering samt för att kunna se slutpriser på olika fastigheter. För värderingen går man igenom några steg av frågor om objektet vars svar räknas in i värderingen. Tex skick på badrum, kök och när taket byttes senast.

Lämna en kommentar