Vad jag önskar att jag lärt mig i skolan

Nu när vi inte går i skolan längre och är i arbetslivet ser jag tillbaka på min skolgång. Något jag önskar att jag lärt mig i skolan är mer kring hållbarhet. Varför har man inte ett mer uttalat hållbarhetsperspektiv i skolan?

Det roligaste jag lärt mig i skolan

Näst efter naturämnena var slöjden det bästa jag visste i skolan. Det var fantastiskt kul att arbeta med händerna. På syslöjden broderade vi bakdukar med olika tekniker och lärde oss hur man stickade råttor och sydde shorts.

lärt mig i skolan

På träslöjden gjorde vi namnskyltar genom att spika hundratals nubb på en träplatta och göra smörknivar med kreativ design. När jag fick det stora förtroendet att använda svarven för att göra ett saltkar var jag i sjunde himlen.

Hållbarhet i skolan

Först nu, ett par decennier senare, frågar jag mig varför man inte lärde ut mer som är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv. Tänk vilken vinst för miljön och plånboken om fler hade kunskapen och självförtroendet att underhålla och reparera sina prylar istället för att välja den enklare vägen att köpa nytt direkt!

Syslöjden

Tänk så mycket textilier som slängs bort i onödan för att så många av oss inte vet hur man lagar trasiga byxknän, lägger ut/förminskar kläder som inte passar längre, hur man blir av med dålig lukt eller får bort envisa fläckar.

hållbarhet i skolan

Jag var själv över 30 år gammal innan jag lärde mig via youtube att krånglande blixtlås kan fixas på 3 sekunder med hjälp av en tång. Innan dess hade jag lagt plagg med sådana blixtlås till kläd/textilinsamlingen för att jag trodde att hela kedjan behövde bytas och inte klarade av detta. Idag känns det som rent vansinne!

Tänk om åtminstone några lektioner per termin kunde handla om att lappa och laga, sy om kläder som inte passar, göra tvättlappar av trasiga handdukar och annat återbruk. Detta skulle ge barnen viktiga insikter och färdigheter för ett mer hållbart och ekonomiskt liv i framtiden.

Träslöjden

Även på träslöjden skulle jag vilja lägga in ett antal lektioner som handlar om reparation och underhåll. Tänk vilken nytta vi alla har av att kunna laga en punktering på cykeln, åtgärda läckande kranar, snedsåga lister så att de passar ihop i hörnorna, måla om möbler utan att färgen flagnar, att kunna borra i betongväggar/tak och att fästa mollyskruvar i gipsväggar.

lära sig i skolan

Listan kan göras lång och även om det mesta finns beskrivet på internet (tex youtube) idag så tror jag att steget att själv fixa något är kortare om man redan sett/eller testat detta tidigare.

Hemkunskapen

Hade jag fått styra över hemkunskapen hade jag passat på att införa en stor dos ekonomi här. Det är skrämmande att se hur många unga som fastnar i skuldfällan och tar lån och avbetalningar utan att förstå vad ränta betyder och hur mycket tex mobiltelefonen kommer att kosta dem i slutänden.

Även om eleverna fortfarande är för unga för att ta egna lån tror jag på att börja nöta in begreppen tidigt och skrämma upp dem med olika räkneexempel. Här hemma pratar vi emellanåt med våra barn om ränta och ränta på ränta. Väldigt förklätt i termer som att pengarna förökar sig och blir fler som jobbar för oss.

Ser man mer på hållbarhet i skolan skulle jag även vilja få eleverna medvetna om hur man äter närodlat och i säsong så att de i januari ser det naturligt att välja rotfrukter och frysta grönsaker framför isbergssallad, tomat och gurka.

Avslutningsvis

Jag förstår att det är orimligt att lägga över hela ansvaret på barnens uppfostran i att leva ekonomiskt och hållbart på skolan. Samtidigt är barns förutsättningar att lära sig detta hemma mycket olika, så allt skolan kan göra för att utjämna dessa skillnader är en stor bonus.

Vad önskar du att du lärde dig mer av i skolan?

2 svar på ”Vad jag önskar att jag lärt mig i skolan”

  1. Jag önskar att vi hade pratat mer om ekonomi. Den enda lektionen jag minns var en i samhällskunskap där läraren frågade vad vi önskade oss i 15-årspresent. En tjej ville ha en moppe, men kunde inte svara på var pengarna till den skulle komma ifrån mer än “mamma”. Läraren tyckte åtminstone att det lät som en ganska dyr present, men där tog klokskaperna slut.

    Ibland kan jag bli riktigt ledsen över att jag själv inte insåg det fina med handarbete medan mina äldre släktingar som var riktigt bra på det fortfarande levde. Gammelfarmor var den sista som riktigt kunde knyppla, brodera och sy. Mormor tyckte aldrig att det var roligt men hade varit tvungen att lära sig lite. Mamma har mig veterligen aldrig gjort mer än att lägga upp byxor och sy gardiner (och sticka och virka en kortis när det var trendigt på typ 80-talet (?)). Tänk om jag hade fått lära mig på riktigt av gammelfarmor! Istället sitter man här och googlar och glor på youtube, tragglar med lagningar som varken blir snygga eller håller någon längre stund…

    Svara
  2. Bra inlägg! Men jag måste påpeka att jag har sett flera videor och filmer som handlat om inkasso och kronofogden på HKn. Vi fick även planera inköp för när vi skulle flytta hemifrån och lite lätt räkna på utgifter för hyra. Jag är född 98’ för referens 🙂

    Svara

Lämna en kommentar