Ge ett års frihet i studentpresent

Innehåller annonslänkar
Med eller utan utspring och studentflak närmar sig tiden för när tusentals unga ska ta studenten och med det ett stort kliv mot vuxenvärlden. Det vill vi fira med uppvaktning och en perfekt studentpresent. Men vad ska man då ge i studentpresent? Det ska ju helst vara något uppskattat och som ger glädje och minne för lång tid framöver.

Innehåll

Nostalgi efter studenten

När jag själv tog studenten överöstes jag med presenter från släktingar och vänner och det var tydligt att de både lagt mycket pengar och rörande tankearbete på dessa. Helst skulle det vara en minnessak och/eller något jag kunde behöva när jag flyttade hemifrån. Presenterna packade jag varsamt ner i en låda för att använda i framtiden eller spara som minne.

Häromdagen bestämde jag mig för att börja rensa i garaget och hittade då lådan med mina 20 år gamla studentpresenter. Här fanns bland annat ett par vinglas och en snapskaraff av Lasse Åberg, en graverad fickplunta, en linneduk, två små kaffekoppar med fat från fyrklövern och en vattenkokare.

studentpresent

Alla sakerna var oanvända eftersom jag aldrig fått något bra tillfälle att använda dessa. Inte bara för att jag varken dricker alkohol eller kaffe utan även för att jag varit rädd att ha sönder dem och därför varken plockat fram dem på festerna under studenttiden eller därefter när andras och egna barn kom in i bilden.

Det var härligt med lite nostalgi, men samtidigt kom en annan känsla krypandes. Dessa gåvor hade mina släktingar och vänner spenderat mycket av sina pengar på och därefter hade jag lagt dem i en bortglömd låda.

Studentpresenterna var som sagt givna med mycket omtanke, men vad hade kommit till bättre användning och hur kan jag använda denna erfarenhet för att själv ge bra studentpresenter till mina släktingar.

Skulle jag gissa det ekonomiska värdet på de 10 dyraste studentpresenterna jag fick från släktingarna, så tror jag på i genomsnitt 300 kronor i dåtidens penningvärde. Detta innebär alltså att jag fick presenter för ca 3000 kr som jag aldrig använt.

Tänk om det varit annorlunda

Låt oss leka med tanken att dessa pengar placerats på börsen istället, dvs att de istället för att ge mig vinglas hade gett mig ett visst antal aktier. Detta skulle ge minst två fördelar som jag ser det.

Den första fördelen med att få aktier som studentpresent är såklart att det finns en större potentiell ekonomisk vinst än att tex få fickpluntan. Hade mina 3000 spenderats på att köpa tex Investor som vid tiden för min student låg på omkring 50 kr styck hade dessa aktier idag 2021 varit värda runt 64 000 kr om man räknar på totalavkastningen.

studentpresent
Investor Totalavkastning (Total Shareholder Return)

Totalavkastning definieras som aktiekursutveckling inklusive återinvesterad utdelning, den röda linjen i grafen ovan. Jämför det med aktieutvecklingen (blå linjen) så inser man snabbt vikten av utdelningar och att återinvestera den!

Jag hade kunnat ha drygt 1.3 miljoner till pensionen

Spekulerar vi vilt och leker med tanken att denna aktie framöver skulle ha en årlig avkastning på 10%, så skulle ränta-på-ränta-effekten ge drygt 1.3 miljoner när jag är 69 år, dvs året innan den troliga riktåldern för min pensionering.

Fortsätter utvecklingen så som den varit historiskt för Investor med en genomsnittsavkastning på ca 19% årligen (istället för 10%), slutar mitt kapital på nästan 17 miljoner!

Hisnande siffror.

Det finns aldrig några garantier för framtida avkastning, men denna vilda spekulation säger alltså att om mina 3000 kronor investerats i aktier (som tex Investor) istället för att fylla upp en banankartong i mitt förråd, så hade jag haft drygt en miljon året innan pensionering (givet 10% årlig avkastning).

Sjung om studentens framtida miljon

Jag hade alltså kunnat ha en miljon som jag kanske skulle ha använt för att ta ett år ledigt innan pensioneringen. Även om jag gillat Lasse Åbergs konst, så hade jag hellre valt ett år i frihet om jag kunnat välja och vetat vad jag vet idag.


Vi sparar och investerar långsiktigt hos Avanza som vår primära plattform

avanza

Betyg: 5 av 5.

Den andra fördelen med att få aktier som studentpresent då? Eftersom jag inte kommer från ett hem där det investerades i fonder eller aktier var min bild av börsen färgat av rykten om att det var något man satsade på och förlorade till den grad att man fick gå ifrån hus och hem.

Väldigt läskigt med andra ord. Jag är dock säker på att jag hade blivit intresserad och fått se potentialen i detta sätt att investera om någon kickstartat mig genom att se till att jag öppnade ett eget investeringskonto och fick några aktier där.

Om jag tidigare fått upp ögonen för börsen hade kanske en del av de hundralapparna jag sparade av studiemedlet varje månad under högskoletiden kunnat investeras i någon spännande fond och de tusenlapparna som lades in på bankkontot med obefintlig ränta efter sommarjobb eller första riktiga jobbet kunnat växa ordentligt innan det var dags att investera i första bostaden.

Mitt råd till oss alla som snart ska ut och leta studentpresenter till de välförtjänta ungdomarna som slitit hårt med sina studier är alltså att sluta leta. Antingen skickar man över pengar till studenten men för att säkerställa att de verkligen går till aktier är nog det enklaste att sätta sig ned tillsammans med studenten och öppna ett konto.

Köp en spännande fond eller aktie (gärna inom område som intresserar mottagaren) och se både pengarna och intresset för ekonomi och investeringar växa. 🙂

Öppna konto hos Avanza

Lämna en kommentar