Rekordhögt elpris – Vad kan man göra?

Från flera håll rapporteras det om ett rekordhögt elpris i södra Sverige. Tyvärr ser det inte ut som att det kommer att bli billigare på kort sikt, så vad kan man som konsument göra för att slippa skyhöga räkningar?

Innehåller annonslänkar

Rekordhögt elpris

Sydsvenskan rapporterar att det förra veckan noterades ett rekordhögt elpris med dygnsmedelpris på 1,09 kronor per kilowattimme på elbörsen Nord Pool. Detta gäller elprisområde SE4, som omfattar södra Sverige.

”Orsaken är sannolikt främst de höga priserna på kontinenten där både utsläppsrätter och bränslen som naturgas och kol skjutit i höjden. Men även det faktum att den nordiska vattenkraften fått se en ovanligt försvagad hydrologisk situation bidrar”, säger Gustaf Rundqvist Yeomans, elmarknadsanalytiker på Sweco till Di.

Experter som Dagens Industri talat med tror inte på någon prisnedgång. Tvärtom finns förväntningar att prisuppgångarna kan fortsätta.

Hur kan man lindra högt elpris?

Vad kan man då göra för att lindra det höga elpriset? Man bör alltid vara en aktiv konsument och försäkra sig att man har ett konkurrenskraftigt pris genom att gå via till exempel Elskling som jämför olika elleverantörer.

Sänk din elförbrukning

Utöver att få bästa pris per kilowattimme handlar det om att sänka sin elförbrukning. Det finns finns flera olika sätt att göra detta på och att till exempel byta till vattenbesparande munstycken i kranar och duschar och använda LED-lampor är två av dem. Men det finns en hel del andra saker man kan göra.

Läs gärna 7 tips för att sänka elkostnaden

Nu har vi haft Tibber med sitt smarta elavtal i över ett år och är så nöjda att vi helt skippat vårt årliga byte till annan elleverantör. Vi tycker att Tibber ger så mycket mer och vi tror att vi i slutändan sparar mer på att ha deras smarta tjänst.

Med Tibber får vi full koll på vår konsumtion samt att vi har timpris. Förutom att ge en bra översikt av timpriset kommande dygnet så att man kan planera när man till exempel ska köra tvättmaskinen (eller INTE köra den), triggar det oss att minska förbrukningen.

tibber
En dag då det var väldigt bra att ha Tibber och snabbt och enkelt kunna se när man INTE skulle köra tvättmaskin, torktumlare och diskmaskin.

För vår familj handlar bytet till Tibber inte bara om att optimera kostnaden per kWh, utan också att bättre synliggöra vår förbrukning för att bli mer motiverade att dra ner på denna. Självklart hoppas vi också på att i slutänden spara pengar genom färre kWh och optimerad användning, men det får framtiden utvisa.

Tibbers app synliggör elkonsumtionen på ett helt annat sätt än tidigare och det blir mycket mer påtagligt för hela familjen. Barnen som redan är på det klara med att miljön är viktigt, har börjat göra kopplingen att hushålla med resurserna innebär bättre för miljön.

Win-win för oss när det också syns i plånboken.


Vi är kunder hos Tibber och är jättenöjda med tjänsten. Vi tror att vi har lägre konsumtion tack vare Tibber vilket syns på elräkningen

tibber

Betyg: 5 av 5.


Solceller

Ett annat sätt man kan undersöka för att minska den delen el man köper in ytterligare, är att installera solceller på taket. Vi räknar med en avkastning på ca 13% årligen och en bonus är att barnen fått upp ögonen ännu mer för miljö och att hushålla med resurser.

rekordhögt elpris

Det är klart att alla tak inte är helt optimala för solceller varför kalkylen kanske inte ser lika bra ut som här. Det finns också flertalet aspekter att ta hänsyn till först och en viktig del är hur gammalt taket är. Man vill undvika kostnaden och jobbet att behöver byta tak 10 år efter att solcellerna sattes upp.

I vårt fall byttes taket för bara några år sedan så det kommer ta många år innan det blir aktuellt och när det väl blir är nog solcellerna utbytta.

Lämna en kommentar