Maggan är på jakt

Magdalena Andersson har i veckan meddelat att Regeringen nu föreslår att säga upp skatteavtalen med Grekland och Portugal. Detta för att få ett slut på att folk flyttar ned till de länderna för att ta ut sina tjänstepensioner med låg eller ingen skatt.

Det man gör är att man har överlämnat två propositioner (här och här) till riksdagen som förslår att säga upp Sveriges skatteavtal med Grekland och Portugal.

“Anledningen är att dessa länder har infört riktade regler som innebär att personer som flyttar dit från Sverige betalar en mycket låg eller ingen skatt alls på exempelvis tjänstepensioner och kapitalvinster som härrör från Sverige.” Enligt Regeringen.se

portugal tjänstepension

Detta har varit på tapeten för något år sen tidigare och då sade det att man skulle se över lagstiftningen.

I Portugal har man möjlighet att att som svensk flytta ned dit och ta ut sin tjänstepension helt skattefritt. Grekland har en skattesats på 7% för inflyttade personer från andra länder som tar ut sin pension.

I pressmeddelandet skriver Magdalena Andersson följande: “Nu sätter vi punkt för en skattefri gräddfil för eliten. Det kommer inte längre vara möjligt att flytta till Portugal och Grekland för att ta ut fallskärmar och mycket hög privat tjänstepension helt eller nästan skattefritt. För en undersköterska med allmän pension som har flyttat till Portugal efter pension blir det ingen förändring. Det är en fråga om rättvisa och om legitimiteten för skattesystemet. Vanligt folk som slitit ett helt yrkesliv betalar för vår gemensamma välfärd medan en grupp slipper undan. Så ska vi inte ha det”

Regeringen föreslår är att skatteavtalen ska upphöra den 31/12 i år, vilket innebär att de inte längre kommer att tillämpas från och med år 2022.

Lämna en kommentar