Jobb med bra lön – Lista på 9 framtidsyrken

Läkare, ingenjör och bankdirektör är yrken som brukar förknippas med hög lön men vilka fler jobb med bra lön finns det? Vi guidar dig och listar några yrken som kan vara värt att att fundera på om man ska välja utbildning eller vill skola om sig och byta karriär mitt i livet.

Fler aspekter att ta hänsyn till än lön

Givetvis finns det många fler aspekter att ta hänsyn till när man väljer vad man ska läsa för utbildning eller funderar på vilket jobb man vill ha. Vi kommer inte ta upp alla här, utan jobb med bra lön är vad som är i fokus, dock ska vi nämna några fler aspekter:

 • Löneutveckling – Hur grundlönen ser ut är en sak, men finns det chanser till avancemang och därmed högre lön? Hur ser lönestegen ut rent allmänt för yrket?
 • Anpassat för din livssituation – Fungerar tiderna och platsen din livssituation, nu och i framtiden? Vissa yrken, tex pilot kan innebära oregelbundna tider, samt att man behöver vara borta från familjen flera dagar. Detsamma gäller vissa skift- eller nattarbete. Fundera igenom din situationen nu och kommande åren.
 • Resor – Hur många resdagar hade fungerat för dig? Vissa säljroller kan innebära att man behöver täcka en större geografisk del med fysiska kundmöten.
 • Välmående och trivsel – Hur intresserad av yrket är du och hur passar det ihop med din personlighet? Passar stressnivån dig?

Ditt val av yrke

jobb med hög lön

Ditt val av yrke är inte skrivet i sten, det går att byta bana, men det kan vara värt att tänka igenom dessa aspekter och visualisera hur ett sådant jobb skulle se ut för dig.

Ett jobb som är kul, intresserar och engagerar är viktigt. Ska man lägga en stor del av sitt liv av ett dygn på ett jobb, bör man se till att man trivs och har roligt på jobbet. Ett jobb med bra lön som enda fokus och fördel kan bli svårt att orka med i många år.

Med det sagt ska vi ändå ta oss en funderare. Kanske går det att hitta ett yrke som både är jättekul och är välbetalt. Nu lämnar vi känslorna åt sidan och ser rent analytiskt på valet av yrke och då vill vi så klart hitta en lista på yrken där vi får mest pengar för tiden.

Framtidens jobb

Yrken med hög lön bör vara där det är brist på personal nu eller i framtiden och kan vara ett säkert kort att spela på. Därför gör man rätt att leta efter sådana prognoser och hoppas att konkurrensen driver upp lönerna. Arbetsförmedlingen skrev en artikel (från 2020) där de listade yrken med störst chans till jobb från nu och på fem års sikt. Några av dessa bristyrken är:

 • Civilingenjörer
 • Läkare
 • Lärare
 • Barnmorskor
 • Utvecklare
 • Förskollärare
 • Sjuksköterskor
 • Elektriker
 • Lastbilsförare
 • Undersköterskor

I listan ovan finns dock en del yrken med som trots den rådande bristen och ibland även lång utbildningen inte ger så bra betalt. Läs mer om detta nedan.

Lön i förhållande till utbildning för bristyrkena

Vilka yrken tjänar mest då? Tabellen nedan visar vilken lön man enligt SCB hittills har kunnat förvänta sig för de olika bristyrkena presenterade ovan. Det visar sig snabbt att en lång utbildning inte med automatik innebär ett bra betalt jobb, vilket såklart bör vägas in om lönen är ett tungt argument i valet.

För en längre lista på jobb med bra lön rekommenderas SCB.se och deras tjänst Lönesök där man kan söka på olika yrken.

YrkeLön (junior)Lön (senior)Antal utbildningsår efter gymnasiet
Civilingenjör35000550005
Läkare35000820005.5
Lärare (grundskola)25000370004
Barnmorska37000440004.5
Utvecklare30000530001 – 5 (finns många olika kurser/program)
Förskollärare24000330003.5
Sjuksköterska30000430003
Elektriker27000360000 (elprogram på gymnasiet)
Lastbilsförare29000300000.5
Undersköterska25000290001.5
Löneuppgifter från SCB

Man får ta siffrorna med en nypa salt då det nästan alltid finns undantag men de ger en indikation på lön kontra utbildning. Det finns flera yrken som är svåra att ge en siffra på som tex utvecklare som kan innebära allt från app-utvecklare som tagit en KY-utbildning på 1 år, till civilingenjörer som utbildat sig i 5 år.

Det står iaf klart att vill man ha jobb med bra lön är det bättre att utbilda sig till läkare eller civilingenjör än till lärare eftersom dessa utbildningar är ganska lika i längd men ger en helt olik lönebild.

jobb med bra lön

Valet mellan tex utvecklare eller civilingenjör (tex inom datateknik) är dock lite svårare eftersom man här bör räkna med totalen för att avgöra om det är ett jobb med bra lön. En ingenjör med längre utbildning kan ha bättre chans att avancera till andra roller.

Å andra sidan, en utvecklare som efter gymnasiet kompletterar sin utbildning med kurser inom eftertraktade områden under ett år kommer snabbt ut i arbetslivet och kan börja tjäna pengar.

Pengar som givetvis till stor del investeras i börsen eller i första egna boendet. Dessa förräntar sig och ger ett försprång som kan vara svårt att komma ikapp för den som lägger ytterligare 4 år på studier (och ett par hundra tusen på studieskulder) innan det första riktiga arbetet.

Yrken man ska undvika

Enligt Arbetsförmedlingen ska man undvika följande yrke om man vill vara säker på att ha jobb med bra lön i framtiden:

 • Journalister
 • Banktjänsteman
 • Vaktmästare
 • Kassapersonal
 • Butikssäljare

Vår egen spaning är att i takt med digitaliseringen kommer vissa roller på företag att bli (och håller redan på att bli) något helt annat än för bara några år sedan.

Lycka till i valet av yrke/omskolning

Till slut vill vi bara önska lycka till i valet av yrke och påminner igen att lönen är en viktig del, men bör inte vara helt avgörande. Det är viktigt att trivas med sitt arbete oavsett om man tänkt arbeta till den klassiska pensionsåldern eller om man satsar på att snabbt bli ekonomiskt oberoende.

Lämna en kommentar