Investera bonusen

Har du en julbonus som står för dörren? Vid årsskiftet brukar företag blicka tillbaka och följa upp sina mål och vissa företag och anställda har en bonus kopplad till dessa. Har du sådan tur att du har bonus samt att den kommer att bli utbetald står du inför det angenäma problemet att behöva bestämma vad du ska göra med pengarna. Varför inte investera bonusen och se pengarna växa?

Vad ska du göra med pengar?

Julen i sig innebär högre utgifter i form av mat, julklappar och kanske resor. Dra på lite om du vill absolut, men fundera ett tag vad som skulle hända om du sparade undan 50% av bonusen och investerade långsiktigt på aktiemarknaden.

En personlig favorit är den börshandlade fonden XACT Norden högutdelande, som består av utdelande nordiska bolag med låg volatilitet och betalar utdelning varje år. I våras låg direktavkastningen på 4,5 %. Får du en bonus på 20 000 kr och sparar undan hälften, dvs 10 000 kr, kommer du att få en utdelning om ca 450 kr varje år.

Kanske inte några jättesummor, men det räcker till ett biobesök med familjen eller någon annan kul aktivitet. Utöver utdelningen kan vi på lång sikt förvänta (obs historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning) oss en årlig avkastning.

Låt ränta på ränta jobba för dig

Det finns givetvis fler alternativ än XACT Norden Högutdelande. Det viktigaste är att du hittar en strategi som passar dig, med att ta 50% och investera bonusen är en bra regel, vilket möjliggör ett extra tillskott i sparandet. Stockholmsbörsen har historiskt avkastat i genomsnitt 12% så om vi räknar med en avkastningen på 10%, växer pengarna enligt nedan.

ränta-på-ränta
Rika tillsammans ränta-på-ränta-kalkylator

Om vi börjar med att sätta in halva årets julbonus (10 000), samt fortsätter för de nästkommande 10 åren slutar vi med kapital på drygt 200 000 kr.

Som alltid: Historisk avkastning är inget löfte om framtida avkastning. Det finns risk att du kan förlora alla pengar.

Läs mer om Xact Norden Högutdelande hos Avanza

Lämna en kommentar