I handboken om smartsnålhet går vi igenom olika scenario som kan inträffa i vardagen och tips på hur man på bästa sätt löser dem. I detta scenario tipsar vi hur man förbereder sig, och därmed sparar pengar, inför den dagen man måste köpa ny varmvattenberedaren om den gått sönder. Ett inte helt otänktbart scenario som du troligtvis kommer att råka ut för någon gång om du bor i hus.
Det otänkbara händer – varmvattenberedaren går sönder
Detta händer aldrig lägligt så när det väl händer, var beredd på att det sker en dag när du har fullsmockad schema utan möjligheter att göra någon grundlig undersökning på bästa produkt, bästa pris, bästa installatör. Nu handlar det bara att lösa det akuta problemet och då är kostnaden sekundär. Oftast finns det inte tid att beställa genom den billigaste leverantören på prisjakt, du kommer att behöva köpa varmvattenberedaren genom installatören, det märket de har partnerskap med och den modell de har i laget.
Men vad om vi kan göra ett smartare val här och förbereda oss så vi har någon form av plan att gå efter?
- Undersök vilket märke som är bra respektive vilka man ska undvika.
- Gör en lista i ett dokument, förslagsvis i google docs, med titeln “varmvattenberedare”. Då är det lättare att söka och hitta den när det är panik.
- Lista 3-5 rörmockare /installatörer i ditt närområde. Ring och fråga om de säljer de märken du sett ut som bra/pålitliga märken och gå offert.
- Skriv upp de installatörer som matchar dina kriterier, ihop med totalpris samt produkt de rekommenderar.
Nu har du gjort en tillräcklig undersökning som du kommer att ha nytta av. Förhoppningsvis är du förbered den dagen varmvattenberedaren smäller och har möjlighet att spela ut installatörerna mot varandra och på så sätt komma ned något i pris, eller iaf har flera valmöjligheter.
Livslängd och storlek
Dagens varmvattenberedare uppskattas överleva ca 10-20 år. Det stora spannet beror på vilken modell man har, användning och lite tur. En vi hade klarade sig 25 år, dock var den byggd för många år sedan när prylar generellt sätt hade bättre kvalitet.
NIBE har information på sin hemsida hur man ska tänka på kring storleken på varmvattenberedaren, men generellt kan man säga om man är en svenssonfamilj med flera barn brukar 300 liter vara standard.
Vad kostar en varmvattenberedare med installation?
I vårt fall betalade vi (2019) 17000 kr efter ROT för en 300 liters varmvattenberedare från NIBE. Då ingick installation och bortforsling av den gamla varmvattenberedaren. Här hade vi nog kunnat komma ned en tusenlapp i pris om vi gjort vår läxa misstänker jag.
Tips: Investera kostnaden och låt utdelningen betala
En oförutsedd utgift på 15-20 000 kronor är inget att hurra för, men visst vore det intressant om aktieutdelningarna från bolaget som du köper produkten från, hade täckt inköpskostnaden? NIBE är ett perfekt exempel: De tillverkar varmvattenberedare, finns noterade på Stockholmsbörsen och de betalar utdelning. Om du hade investerat 17 000 i NIBE den dagen du byter din varmvattenberedare, med en beräknad livslängd på 20 år, hade du då kunnat finansiera nästa varmvattenberedare? Nu räknar vi!
Vi antar att NIBE har en genomsnittlig utdelningstillväxt som de haft de senaste året, dvs 13% årligen. Vi investerar 17 000 kr vilket ger oss 142 aktier (per 2019-10-10). Under de kommande 20 åren kommer det betalas ut 16885 kr i utdelning. Övrigt värdeförändring av aktien är inte inräknat, ej heller om man återinvesterar utdelningen. Med andra ord finns väldigt goda förutsättningar att låta den initiala investeringen betala nästa byte av varmvattenberedaren. Total värdeökning torde ligga på 42 000 (räknat på årlig värdeutveckling om 8%).
Redan efter 11 år har vi dubblat kapitalet och har därmed råd att betala varmvattenberedaren om den mot förmodan skulle lägga av redan då. Låt resterande del av kapitalet stå kvar och med stor sannolikhet fortsätter det dubblas var 11e år.
Lycka till!