Parkera för hälsan och #sparadkrona

Tillhör du de många som jobbar i stan men bor för lång utanför för att enkelt kunna pendla med cykel eller kommunala alternativ? Då har du kanske också stora utlägg för parkeringen varje månad. I de större städerna är det inte billigt att lösa parkering. Det är inte ovanligt att avgiften för en parkeringen i centrum ligger på omkring 200 kronor per arbetsdag och vill man ha månadskort räcker en tusenlapp sällan långt. Men det finns knep för att hitta billigare parkering och sänka kostnaden som oftast bara rullar på, månad in och månad ut.

Vi människor är vanedjur, som bygger våra liv kring rutiner. Lägger vi ribban att parkera precis vid kontoret, är det svårt att bryta den trenden. Det kräver en aktiv insats från oss som tar mycket mer energi än att bara tuffa på i invanda mönster. Så låt oss använda den insikten till att fokusera våra krafter till en förändring med vetskapen att denna nya rutin kommer på ett enkelt sätt rulla på i vår vardag när den blir just vardag.

Minska kostnaderna, förbättra din hälsa

För att minska den höga kostnaden som pendlingen ofta innebär och samtidigt öka den dagliga motionen är spartipset att fokusera på parkeringen. Hitta en parkering som ligger lite mindre centralt och på väg till arbetet: 1-2 km räcker för att kostnaden för parkeringen ska minska drastiskt eller bli helt gratis. 

Invändningen mot detta tips brukar vara att man inte vill/kan lägga tid på att transportera sig mellan parkeringen och arbetet. Mycket grundas nog på att det är jobbigt med förändring. 1-2 km tar omkring 20 minuter att gå och mindre än 10 minuter att cykla. Drar man bort tiden det skulle ha tagit att köra de sista kilometerna till arbetet i rusningstrafik i centrum, så ser man att skillnaden i tid blir ganska liten jämfört den ekonomiska vinsten. Ännu ett plus är hälsomässiga aspekten som inte ska förringas, där minst 150 minuter lätt motion per vecka brukar vara rekommendationen.

Slutsats

I vår vardag har vi valt en parkering som ligger 10 minuters rask promenad från kontoret. Det sparar oss 600 kr/månad jämfört med om vi hade parkering i direkt anslutning till jobbet. Detta blir 100 000 kr på 10 år om pengarna vi sparar investeras på börsen med en årlig avkastning om 8%. Använd gärna Stefan Telenius sparkalkylator för att själv testa med olika siffror och se vad just du kan spara.

Lämna en kommentar