Investera i fonder – så gör vi

Innehåller annonslänkar
Vill du komma igång att investera i fonder finns det en del att tänka på – vi går igenom vårt sparande och i denna del fokuserar vi på hur vi sparar i fonder, vilka fonder och fördelningen mellan dem.


Vi är kunder hos Avanza sedan många år tillbaka och är jättenöjda över sajtens funktioner, utbudet och deras kundtjänst

investera i fonder

Betyg: 5 av 5.


Eftersom vi har ett buffertspar på plats, samt har lång sparhorisont för pengarna därutöver, kan vi ta större risk genom att placera dessa i bl.a. aktiemarknaden och investera i fonder. Vårt mål är att ca 50% av kapitalet, avsett för aktiemarknaden, ska vara placerat i fonder. Detta pga riskspridning om våra aktier visar sig vara dåliga val av oss. Vi strävar också efter att placera kapitalet avsett för fonder enligt nedan:

I tillägg till detta har vi i vissa portföljer investerat 10% i branschfond och istället sänkt exponeringen mot globalfond.

Globalfond: Avanza Global

Avgift: 0.1%

Fonden är en global indexfond och sådana tenderar att vara väldigt USA-viktade, drygt 50%. I detta fallet har fonden 65% exponering mot USA, varför vi har som mål att investera i andra marknaden som Sverige och Asien som motvikt.

Största innehaven i fonden är Apple, följt av Microsoft, Amazon, Facebook och Google – bolag som de flesta känner igen. Intressant att dessa alla är techbolag och därmed får du exponering mot den hypeade techbranschen i en globalfond. Teknik är också det största branschen fonden är exponerad mot.

De flesta av våra fonder uppdaterar sitt värde/NAV-kurs på kvällen när börsen stängt, men Avanza Global uppdateras på förmiddagen dagen efter börsdagen.

Läs mer om Avanza Global

Ett alternativ till Avanza Global kan vara AMF Aktiefond Global med en avgift på 0.44%. En aktiv förvaltad globalfond till den låga avgiften är svårslagen.


Asienfond: Swedbank Robur Access Asien

Avgift: 0.35%

En av de billigaste fonderna med Asienfokus. Förvaltningen är indexnära och målsättningen är att efterlikna sammansättningen av indexet MSCI AC Asia Ex Japan Net, alltså Asien exklusive Japan. Störst exponering är det mot Kina, 45% och du blir delägare i spännande bolag som bl.a. Alibaba, Tencent och Samsung.

Läs mer hos Avanza

Sverigefonder

Här har vi valt flera fonder, men med olika fokus.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Avgift: 0.28%

Investmentbolag har utklassat index under många år. De senaste sju åren har Spiltans fond gått upp med 243%, hela Stockholmsbörsen 157%, och de 30 mest omsatta bolagen (OMXS30) 107%. Vilken skillnad! Det trackrecordet och vår tro att investmentbolag kommer att fortsätta utklassa index framöver, gör att vi lägger en viss del av kapitalet avsett för Sverigefonder i Spiltan Aktiefond Investmentbolag

spiltan investmentbolag
Läs mer hos Avanza

AMF Aktiefond Småbolag

Avgift: 0.45%

Små bolag tenderar att svänga betydligt mer men kan också ge högre avkastning än stora mogna bolag. Därför placerar vi den största delen av kapitalet avsett för Sverigefonder i småbolag.

AMF Aktiefond Småbolag är en favorit med sin låga avgift, breda exponering och småbolagsfokus. En aktiv förvaltad småbolagsfond med en avgift på låga 0.45% är svårslaget. Men viktigaste är dess utveckling och grafen nedan visar utvecklingen de senaste sju åren för:

AMF Aktiefond Småbolag (296%) – Lila linje

Spiltan Aktiefond Investmentbolag (243%) – Grön linje

Didner & Gerge Småbolag (196%) – Röd linje

Hela Stockholmsbörsen (157%) – ljusgrön linje

sverigefonder

Fullkomlig utklassning av AMF. Även Spiltan Investmentbolag har gått väldigt fint och som grupp har både små bolag och investmentbolag överpresterat index på börsen.

Läs mer hos Avanza

Investera i fonder med branschfokus

Ca 10% av kapitalet som investeras i fonder läggs i branschspecifika fonder. Eftersom vi själva är väldigt intresserade av Tech är det denna bransch vi valt att investera i. Läs mer här om vilka Techfonder vi investerat i.

Slutsats

Vårt mål med fondsparandet har dels varit att få bra riskspridning, god tillväxt och samtidigt låg avgift. Mest pang för pengarna helt enkelt.

Hur tänker du kring att investera i fonder?

4 svar på ”Investera i fonder – så gör vi”

  1. Jag bytte Swedbank Robur Access Asien mot Avanza Emerging Markets, hårfin skillnad i avgift, om några år går det kanske att avgöra vilken som är mest lönsam.

    Avanza Global, Spiltan och AMF är vad resten av portföljen består av!

    Svara
    • Ja de har som mål att följa olika index, MSCI Emerging Markets Index (Avanza Emerging Markets) och MSCI AC Asia Ex Japan (Swedbank Robur Access Asien). Man kan googla och få upp dokument över utvecklingen och detaljer om indexet hos MSCI.com. Bra att kunna jämföra och läsa historisk data, men precis som du skriver är det ju den framtida utvecklingen som är det intressanta.

      Svara
  2. Lf småbolag går fint nu…är för mig ett val just nu iaf.

    Svara
    • Småbolag har gått riktigt bra i år! Jag lade in en liten peng i en, för oss, ny småbolagsfond, tror det var SEB småbolagsfond CR den hette. Blir spännande att utvärdera de olika småbolagsfonderna framöver!

      Svara

Lämna en kommentar