Så kunde vi halvera elförbrukningen

Att minska elförbrukningen och elkostnaden på olika smarta sätt är något som länge legat oss varmt om hjärtat. De senaste årens extremt höga elpris har gjort att vi trappat upp våra ansträngningar och kunnat råda vänner och bekanta om hur de kan spara tusenlappar genom att planera och minska elförbrukningen. Till slut kunde vi konstatera att vi kunde halvera elförbrukningen genom några smarta knep.

Fördelar med att halvera elförbrukningen

Vi började vår resa med att minska elförbrukningen för några år sedan. Vi hade då en elförbrukning på drygt 18 000 kWh per år, vilket jag gissar är ganska normalt för en småbarnsfamilj i en eluppvärmd 70-talsvilla. Första året gjorde lyckades vi minska detta till ca 13 000 kWh och därefter hamnade vi till slut på 9000 kWh.

Trots att elpriset då inte var i närheten av vad det är idag, så bestämde vi ändå oss för att försöka minska elförbrukningen av flera olika anledningar. Miljöaspekten var en viktig faktor, men det finns även mycket ekonomisk vinning med att minska elförbrukningen i ett hushåll.

Den direkta vinningen är såklart att elkostnaden blir lägre, men man får inte glömma att en lägre förbrukning kan göra huset med attraktivt vid en eventuell försäljning och därmed ett högre pris.

Det är även möjligt att genom en lägre energiförbrukning få en bättre energiklass på sitt hus. Har man bolånet hos en av de banker som premierar en bra energiklass kan man få en högre ränterabatt, vilket såklart kan ge stor ekonomisk effekt vid höga lån.

Så här gjorde vi

Det finns inte ETT sätt eller en sak för att kunna halvera elförbrukningen, utan är många olika faktorer som spelar in. Här är några av de saker som vi tror bidrog mest till att vi kunde gå från 18 000 kWh till 9000 kWh.

Byt till Tibber

För att minska elförbrukningen har vi gjort både större och mindre förändringar. Till de större hör att vi bytte elleverantör till Tibber för att lätt kunna se den faktiska elförbrukningen snabbt i appen och för att få ett elpriset som varierar per timme. Tillgången till denna information gjorde oss mycket mer medvetna om hur vi använde elen och mer måna om att minska onödigt användande.

Det man mäter förbättras oftast

Blir man värvad till Tibber får man 500 kr att handla till deras shop. Det täcker nästan hela kostnaden av en Tibber Pulse som är enheten man kopplar in i sitt elskåp för att i realtid kunna mäta elförbrukningen. Det man mäter och fokuserar på förbättras oftast har vi lyckats inse efter flera år av sparande, både i el och pengar. Tibber Pulse är i alla fall en viktig del i att kunna halvera elförbrukningen, iaf om man ser på framgångsfaktorer för oss.


Bli kunder via vår länk så får du 500 kr att handla för i Tibber store

tibber

Betyg: 5 av 5.


Vi rekommenderar varmt att byta till Tibber. Det finns säkert andra bra elleverantörer som också har timpris, men frågan om de har samma ekosystem och smidiga app som Tibber. Läs mer om Tibber i vår guide och recension

Sänk värmen med smartness

En annan besparing vi gjorde var att sänka värmen i huset. Varje grad inomhus ger som bekant stor effekt när man vill minska elförbrukningen och med en kofta och ett par gosiga tofflor på så håller man sig lika varm.

För att sänka värmen utan att frysa, så delade vi upp huset i olika zoner beroende på när de används och justerade temperaturen utifrån detta. Snabba justeringar i temperaturen kan vara olönsamt, men i vårt fall kom vi fram till att hela nedervåningen i vårt hus inte används mellan klockan 22 ena dagen och kl 17 dagen efter med undantag för påklädnad i hallen på väg till skola/förskola.

ekonomiskt oberoende

Att hålla värmen på dessa ca 100 kvm till 21 grader dygnet runt trots att det bara är 5 timmar av dessa 24 som någon vistas där är direkt ologiskt. Motsvarande gäller för sovrummen där temperaturen kan hållas lägre under de timmar man sover under sitt varma täcke och ännu lite lägre under alla de timmar man inte använder rummet.

Första året kämpade vi ständigt med att skruva ner element och värmepumpar manuellt, men missade tyvärr ofta att skruva ner på något ställe och lyckades inte sänka förbrukningen så mycket som vi ville. Lösningen här blev Tibbers eminenta ekosystem av smarta prylar som man kan koppla in på Tibber-appen och använda funktionen “smart styrning”.

Tibber smart styrning innebär att Tibber styr värmen automatiskt för att uppnå lägsta möjliga elkostnad. Elpris, väderprognos och termisk tröghet ligger som grund i analysen för att optimera styrningen och hålla temperaturen. Det går också att lägga in dagssänkning och nattsänkning för att ytterligare spara energi.

I vårt fall blev styrning av luftluftvärmepumparna den stora vinsten, samt att vi först stängde av oljeelementen, för att vid ett senare tillfälle byta ut dem till wifi-element uppkopplade till Tibber.

Oljeelement

De element, eller radiatorer, vi hade tidigare, var vanliga oljefyllda. Rätt fina men utan någon möjlighet att styra dem. Skulle vi nå målet att halvera elförbrukningen var vi tvungna att göra något åt dessa. Det är som sagt inte rimligt att ha element som står på 20 grader i sovrummen när ingen är i rummen på dagtid.

Första åtgärden blev som sagt att sänka värmen radikalt på dem, för att sen stänga av dem helt och hållet. Wifi-element blev senare en smidig lösning, och numera används elementen endast sporadiskt. Istället låter vi luftluftvärmepumparna, som är betydligt mer effektiva, att stå för största delen av uppvärmningen.

Vattenförbrukning

Att reglera uppvärmningen av villan är en stor del i att minska elförbrukningen och därefter skulle jag gissa att uppvärmningen av vattnet kommer. Visst är det härligt med en lång och varm dusch, men priset kan bli orimligt högt. Hur mycket energi som går åt beror på olika faktorer, men vi brukar räkna att en dusch på tio minuter som förbrukar 12 liter per minut drar ca 4 kWh.

Detta kanske inte låter så mycket, men låt säga att alla fem i familjen duschar 10 min vardera en gång om dagen, ja då hamnar vi på 20 kWh per dag. Duschar familjen dessutom på morgonen eller eftermiddagen när priset är som högst för oss med timpris så kan prislappen hamna på ett eller ett par hundra kronor. Per dag.

Duscha bör man såklart även om man vill minska elförbrukningen och elkostnaden, men det finns knep för att spara tusenlappar.

halvera elförbrukningen
  1. Minska tiden för duschandet och stäng av vattnet när du tvålar in dig. Tävla med dig själv och familjen om vem som kan bli ren snabbast.
  2. Fundera på hur ofta du behöver duscha för att inte vara ofräsch. Har du/barnen duschat efter idrott/träning/simning etc kvällen innan, kanske du kan hoppa över morgonduschen?
  3. Duscha under de timmar när elpriset är som lägst (tänk på att elförbrukningen är förhöjd ca 1 timme efteråt när nytt vatten värms upp)
  4. Byt duschmunstycket till ett snålspolande

Fler inlägg på ämnet:
Tips för att sänka elkostnaden
Så sänker du din elförbrukning

Fler eltjuvar

Det finns betydligt fler faktorer att jaga och se på om man vill halvera elförbrukningen: Prylar i standby-läge, golvvärme som står på dygnet runt, damm bakom kyl och frys som bidrar till högre elförbrukning. Det absolut största energiförbrukningen i ett hus är typiskt uppvärmning och varmvatten, varför man bör börja med att se på dessa. Har man direktverkande el eller t.ex. en gammal oljepanna, kanske man ska se på hur man kan förbättra värmesystemet till något mer effektivt, t.ex. luftluftvärmepump, eller luftvattenpump.

Andra smarta åtgärder

Andra smarta åtgärder kan vara att tilläggsisolera på vind, byta till energieffektiva prylar (obs se till att de gamla prylarna får fortsatt liv hos någon annan, givet att de fortfarande fungerar), täta fönster och dörrar, byta till LED-lampor, häng tvätt istället för att torktumla.

Man bör dock alltid fundera på vad som är bäst utifrån ens egen situation och förutsättningar. Lycka till i energijakten och tipsa oss gärna med fler smarta tips hur man kan minska sin elförbrukning genom att skriva i kommentarerna.

2 svar på ”Så kunde vi halvera elförbrukningen”

    • Håller med! Får se vad vi kan hitta på! Tack för ping 🙂

      Svara

Lämna en kommentar