10 billiga aktiviteter i höst för dina barn

När dagarna blev kortare och höstvindarna tog fart brukade jag räkna dagarna till våren. Jag längtar visserligen fortfarande, men sedan barnen kom försöker jag ta vara på varje dag. Nedan listar vi några billiga och roliga aktiviteter i höst som våra barn uppskattar mest.

1. Höstlövs-girlang

Det mest färgsprakande pysslet görs med alla fina höstlöv på marken. Till detta behövs bara en synål och en sytråd.Trä nålen med tråden och knyt fast en liten pinne i ena änden. Därefter är det bara att samla de finaste löven och trä dessa på tråden tills det bildas en tjock och färgsprakande girlang.

Vill man att girlangen ska hålla över tid kan man behandla dem med bivax innan, men för vår del är det skapandet som är roligt och när girlangen ser för trist ut så åker den i trädgårdsavfallet (utan sytråd).

girlang

2. Smällbär

Man blir aldrig för gammal för smällbär (eller snöbär som jag tror att det heter egentligen)! Som barn samlade jag ofta dessa och försökte förutspå vilka som skulle smälla högst och vilka som inte skulle ge ifrån sig något ljud alls. Ännu idag så kan jag inte låta bli att trampa på dessa bär om jag skulle gå förbi några på marken och blir tom lite glad de gånger jag hittar ett som smäller lite extra.

Vi har turen att ha en egen smällbärsbuske och har därför kommit på en smällbärslek. Denna går ut på att samla så många smällbär som man får plats med i händerna. Efter en nedräkning kastar alla upp sina bär i luften och så fort de landar på marken så gäller det att trampa på så många man bara kan innan någon annan hinner före. Bonuspoäng till den vars bär smäller högst!

smällbär

3. Ficklampa

De allt mörkare kvällarna kan vara både skrämmande och spännande. Utrusta er med varsin ficklampa/pannlampa/cykellampa och bege er ut i mörkret för att upptäcka omgivningen i ett helt nytt ljus. Speciellt spännande är det att se hur alla färger förändras.

4. Skördetid och gratis fika

Nu är den rätta tiden att njuta av naturens skafferi. Ta med barnen ut på promenad/cykeltur och leta efter olika fruktträd vars frukter det är okej att plocka eller ut i skogen och leta svamp (om man känner sig säker på sorterna). I vissa delar av Sverige finns det just nu även en hel del blåbär. Supergott att smaska på alldeles färska frukter och bär på en picknickfilt i det fria. Eller varför inte plocka äpplen och baka paj.

Kan man tänka sig att spendera lite pengar, så kan man se om det finns någon odlare i närheten som erbjuder självplock av tex majs, morötter osv. Detta är inget man i första hand sparar så mycket pengar på, men det är en rolig och nyttig upplevelse för barnen att se var maten kommer ifrån.

blåbär

5. Pyssla mysiga ljuslyktor

För de ruggiga kvällarna där man bara längtar efter att mysa inomhus passar det bra att pyssla ihop egna ljuslyktor. Konceptet är enkelt och designen går att variera i det oändliga. Det som behövs är en tom glasburk (barnmatsburk, pestoburk, syltburk etc) och något roligt att pynta med. Min favorit i dessa tider är såklart höstlöv i olika härliga färger som klistras på och målas över med något hobbylack. Eller några roliga klistermärken eller så kan man såklart bara rita något trevligt på dem. Bilden nedan har jag tagit från viivilla.se och visar ett exempel på hur härligt skenet från värmeljuset blir när det får strila genom höstlöven.

ljuslyktor
Exempel från www.viivilla.se

6. Kastanjernas tid

helt plötsligt är de här-Kastanjerna! Från ingenstans kryllar marken av dem i alla olika former. Vissa har taggiga skal, andra lena. En del har redan krupit ur sina skal och i en del kan det finnas tvillingkastanjer. Mina barn älskar att samla dessa och hemma gör vi såklart massa olika figurer av dem med hjälp av tandpetare och självhäftande ögon. Gubbar och dinosaurier är mest populära, men även en och annan klätter-spindel. För att göra den sistnämnda sätter man in tandpetare som en sol runt kastanjen, fäster ett snöre i en av tandpetarna och väver sedan snöret runt kastanjen. När det bara är en liten bit av snöret kvar håller tag i denna och låter spindeln “klättra” ned.

kastanj

7. Summera sommaren

Hösten är ett bra tillfälle för tillbakablick och ett sätt att minnas är att sortera bland sommarens alla bilder. Tänk så lätt det är att glömma allt som hänt! Sortera ut era bästa minnen till ett bildspel eller ett fotokollage att skriva ut. Vi påbörjade denna övning i helgen, men kom inte särskilt långt eftersom alla hade så mycket att säga om de olika bilderna/minnena. Vi kommer att fortsätta snart igen.

8. Tokroliga baklängesfilmer

Sonen blev helt förstummad när han såg någon på TV pussla ihop ett papper från massa små papperslappar. Jag förklarade att detta var baklängesfilmat och det ledde såklart till ett par timmar där vi själva spelade in baklängesfilmer. Det finns säkert flera olika sätt att göra detta på, men jag laddade ner en gratis app på mobilen och sen var det bara för barnen att riva sönder papper, hoppa från soffan, dricka vatten osv osv medan jag filmade. de kiknade av skratt när de såg allt baklänges.

9. Biblioteket – en välkomnande guldgruva

En annan favorit bland aktiviteter för barn så här i höst är biblioteken som jag måste slå ett slag för. Vi har turen att ha ett flera stycken på cykelavstånd (<10 km) och de är alla helt fantastiska. De har barnhörnor med fler böcker än vad vi någonsin skulle kunna läsa, ljudböcker, brädspel, veckotidningar, serietidningar, filmer att låna hem och tom spel till vår spelkonsol. Och allt är gratis (eller iaf redan betalt via skatten)! Vi tar oss ofta till någon av dessa för att låna nya böcker, filmer osv och för att sitta och läsa i deras mysiga soffor.

Förutom att erbjuda allt ovanstående har biblioteken återkommande filmvisningar för barn i olika åldrar (ofta bjuds det på något gott att tugga på under filmen), sagostunder, pyssel, programmering osv. Speciellt under höstlovet brukar de ha ett späckat program. För de vuxna bjuder de in olika spännande föreläsare och biljetterna till dessa evenemang är antingen gratis eller kostar några tior.

bibliotek

10. Hemmabio

Är ni sugna att krypa upp framför TVn och se en film tillsammans hela familjen eller kanske tom med några vänner. Bjud in till Bio i vardagsrummet! Täck för fönsterna så att det känns som en riktig biosalong och låt barnen rita biljetter till filmvisningen. Ännu proffsigare blir biljetterna om man perforerar dem med en nål (tex symaskinen) så att de blir lättare att riva itu för biljettkontrollanten i dörren till vardagsrummet.

Glöm sedan inte att poppa rikliga mängder popcorn och till drickan behövs sugrör. Alla mobiler stängs såklart av och filmen kan börja!

popcorn

Vilka fler billiga aktiviteter gör du i höst med dina barn?

Jag hoppas på att snart hinna skriva in fler tips på billiga aktiviter i höst för dig och dina barn och då med inriktningen på vad man kan göra de dagarna med riktigt busväder och då man luras att tro att de dyra Leklanden är den bästa aktiviteten. Tills dess får ni jättegärna fylla på med era favoriter i kommentarsfältet! 🙂

Lämna en kommentar