Äntligen är det dags för den tid på året där man kan frossa i semlor helt öppet utan att få kommentarer om att det är utanför säsongen eller att julpyntet måste tas bort innan hemmet fylls av kardemummadoftande bullar fyllda med mandelmassa och äkta vispgrädde. Dags att baka semla!
Så mycket kostar en semla
För oss som gärna kan sätta i oss upp till 3 semlor i taget är priset en viktig faktor. Så vad kostar då en semla? Här i Skåne skulle jag säga att en semla i butik kostar runt 20 kr/st och på bageri runt 35-50 kr. I Stockholm verkar priset ligga i det i det övre spannet.
På Cake it Easy, som finns på flera olika orter i landet, kan man beställa sina semlor online för 30 kr /st och kan få sin semla levererad från det lokala bageriet. De samarbetar med konditorier och bagerier i hela Sverige och verkar finnas på flera större orter.
Prisvärt eller inte är en bedömningsfråga, men själv skulle vi aldrig betala så mycket som 50 kr för en bulle med grädde och mandelmassa. I vår familj går det åt ca 8 semlor på en semmelfika, vilket alltså skulle kosta mellan 160 och 400 kr!
Istället för att köpa semlor brukar vi göra dem helt eller halvt från grunden beroende på hur akut suget efter semlor är. Kostnaden för att baka 8 semlor inklusive fyllning räknade jag ihop till ca 35 kronor om de görs helt från grunden eller 53 kr om man vill spara tid och köpa färdiga semmelbullar.
Detta ger ett pris per semla på ca 4:50 resp 6:50 kr, vilket är mycket lägre än de köpta alternativen.
Båda alternativen, att baka från grunden eller att använda färdiga bullar, ger både billiga och supergoda semlor som brukar överträffa de köpta alternativen.
Att köpa färdiga bullar sparar in en del tid, men ofta bakar vi många bullar åt gången så att vi har och kan ta fram vid behov. Då minskar tiden per semmelbulle rejält och man slipper ge sig ut och handla.
Bonustips
Ett annat tips, om man inte älskar semlor lika mycket som oss, är att använda en del av degen till att göra vanliga kanelbullar. Även detta är perfekt att ha i frysen och plocka fram till utflykter eller eftermiddagsfikor med vänner i trädgården. Billigt och fantastiskt gott med hembakat!
Läs vidare för recept här
Hur många semlor äter du per “säsong” och har du något favoritrecept?
Jag kom för några år sedan (https://sparosverige.blogspot.com/2017/02/semlor.html) fram till 1,25 kr/semla, men då fick jag nog tag i ett riktigt bra pris på mandelmassa, som troligen är den dyraste ingrediensen.
Hej Sparo och tack för din kommentar! Helt klart är det priset på mandelmassa som får våra att bli dyrare (men så är det premium). Nytt mål att komma under 1.25 nu då 😉