Så många arbetsdagar är det 2022

Hur många arbetsdagar är det 2022? Antal arbetsdagar under ett år skiljer sig beroende på hur de röda dagarna ligger.

Hur många arbetsdagar är det 2022?

Förra året var det extra många arbetsdagar, närmare bestämt 253 stycken. Detta sedan många helgdagar hamnade på lördagar och söndagar 2021. Jämfört med genomsnittet de senaste 20 året var det nästan två extra arbetsdagar.

I år, 2022, är det tyvärr lika många arbetsdagar som förra året, hela 253 stycken. Men håll ut, snart vänder det!

Antal arbetsdagar 2022 och framåt

2022 blir alltså ett arbetsamt år för oss arbetstagare, men redan nästa år lättar det och antalet arbetsdagar går från 253 till 251. Samma antal arbetsdagar gäller för 2024, medan 2025 blir ett riktigt guldår för oss arbets4tagare med endast 249 arbetsdagar!

ÅrAntal Arbetsdagar
2022253
2023251
2024251
2025249

Fördelar med många arbetsdagar

Som arbetstagare gläds man åt färre arbetsdagar, men för samhället i stort finns det en del fördelar med ett högt antal.

Något som är positivt med fler arbetsdagar under ett år är att BNP ökar. Ett bra exempel att tänka på är till exempel konsultbolagen där mer jobb utförs och faktureras.

Någonstans läste vi att man kan räkna med fem miljarder kronor i högre BNP för varje extra arbetsdag jämfört med ett normalt år.

Antal arbetsdagar per år, en tumregel

En tumregel man kan använda är att det är ca 250 arbetsdagar per år, oaktat semestern. Ska man vara helt korrekt på antalet dagar man arbetar bör man dra bort för de semesterdagar man tar ut. De flesta svenskar har 25-30 semesterdagar per år och om man räknar bort detta hamnar man på ca 220-225 arbetsdagar per år.

Läs också: Vad är definitionen på höginkomsttagare?

Smart ledighet i samband med helgdagarna

Förutom antalet arbetsdagar är det också intressant att se på när helgdagarna ligger under ett år. Om helgdagen ligger i samband med, eller någon dag efter en helg, är det lätt att dryga ut med en eller två semesterdagar för att få lite extra ledigt.

Ta första maj som exempel. När denna röda dag inträffar på en helg går man som arbetstagare miste om en ledig dag.

2022

arbetsdagar är det 2022

2023

antal arbetsdagar

2024

Både 2023 och 2024 ser riktigt bra ut med tanke på första maj. 2024 kan man förlänga ledigheten till en longweekend om man tar ut två extra semesterdagar.

Röda dagar

Vissa röda dagar ligger alltid på en helg, eller samma veckodag varje år, och därmed varken vinner eller förlorar man beroende på vilket år man ser på. Exempel på sådana dagar är Midsommarafton, Påsken och Kristihimmelfärds dag.

De år nationaldagen den 6/6 ligger på en helg, får många arbetstagare ta ut den ledigheten en annan dag, oftast i samband med helgen.

Några av de röda dagar som flyttas och ligger på olika veckodagar beroende på vilket år man ser på är till exempel jul- och nyårsdagarna. Här är det hela fem dagar som omfattas: Julafton, juldagen, annandagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Maxa ledigheten 2022

2022 är som sagt ett ljummet år för arbetstagare, men sen vänder det. Även om så är fallet bör man så klart ändå se på vilka möjligheter man har att maxa ledigheten, genom att till exempel ta ut semester under klämdagar.

Påsken

Påsken ligger som vanligt med röd dag på Långfredagen och Annandag påsk (måndagen efter påskhelgen). Skärtorsdagen innan långfredagen är för många en halvdag. Har man möjlighet att kompa/flexa ut den dagen får man fem dagars sammanhängande ledighet.

Första maj

Första maj ligger tyvärr på en helg 2022, så detta ger ingen extra ledighet, eller möjlighet att ta ut en klämdag.

Kristi himmelfärds

Kristi himmelfärds ligger som vanligt på en torsdag med fredagen som en klämdag. Med en semesterdag får man fyra dagars ledighet.

Sveriges nationaldag

Nationaldagen 2022 ligger på en måndag, och därmed får man tre dagars sammanhängande ledighet.

Midsommarafton

Midsommarafton ligger alltid på en fredag.

Alla helgon

Alla helgons afton ligger före den röda dagen Alla helgons dag. Har man en arbetsgivare som har halvdagar på arbetsplatsen brukar de ligga innan en röd dag. I de fall är Alla helgons afton en halv dag och man skulle kunna flexa/kompa ut den dagen för att få lite extra ledigt.

Julen

Julen 2022 är tyvärr en dyster historia. Av de fem möjliga helgdagarna får man bara en, Annandag jul, som ligger på en måndag. Både julafton och juldagen (och därmed även nyårsafton och nyårsdagen) på en lördag respektive söndag.

253 arbetsdagar är det 2022

253 arbetsdagar är det 2022 men sedan vänder det och blir bara bättre och bättre under några år. Julen är inte mycket att hurra för under 2022 men tidigare under året finns några möjligheter för att ta ut extra semesterdagar och få lite längre sammanhängande ledighet.

1 svar på ”Så många arbetsdagar är det 2022”

  1. Jag hade 126 arbetsdagar 2021 när jag räknade lite snabbt. Med semestern inräknad då givetvis.

    Svara

Lämna en kommentar