Nu ger sig Spiltan in i kampen om hushållens bolån och blir ny huvudägare i Hejmo Kredit AB. Spiltans VD Per H Börjesson funderar i banor om att kunna erbjuda bolån från Hejmo under en procent.
Innehåller annonslänkar
Ny storägare i Hejmo
Spiltan går in med 25 miljoner i Hejmo och blir ny huvudägare. Mål är att nå samma position på bolånemarknaden som Spiltan har på fondmarknaden. För att nå dit tänker sig Spiltans VD Per H Börjesson att de måste ha räntor under en procent.
Pressmeddelandet från Spiltan:
“När Spiltan 2002 startade ett nytt fondbolag var drivkraften att ge Sveriges fondsparare ett alternativ till storbankernas fonder – som då totalt dominerade marknaden. År 2021 har Spiltan samma drivkraft för bolån. Investment AB Spiltan investerar därför 25 miljoner kr i Hejmo för att bolaget ska få en ägare med erfarenhet av att utmana befintliga aktörer på den svenska finansmarknaden. Investeringen är kopplad till en godkänd ägarprövning av Finansinspektionen. Spiltans mål är att nå samma starka position på bolånemarknaden som man har uppnått på fondmarknaden.”
Utlåningen ska finansieras genom att ge ut en bolånefond, så som Hypoteket och Stabelo gör idag. Institutioner som köper andelar i fonden lockas med högre avkastning:
“Vi kommer kunna lova 0,6-0,8 procent högre avkastning i jämförelse med storbankernas bostadsobligationer”
Per H Börjesson
Om Spiltan
Spiltan startade i Stockholm 1985 med premiesparklubben Galten, med ca 40 medlemmar. Investment AB Spiltan bildades året därpå och är ett investmentbolag. Investment AB Spiltan investerar i noterade och onoterade svenska företag – bland annat har de gjort sig kända för sitt stora innehav i Paradox.
Spiltan fonder står också bakom flera populära fonder, till exempel Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Läs mer på Avanza eller vårt inlägg som jämför olika fonder man kan ha i en fondportfölj.
Spiltan kör livestreams emellanåt där de går igenom aktuella frågor för bolaget, innehaven samt tittarfrågor. Även nu senaste om varför Spiltan vill noteras på nya marknadsplatsen NGM PepMarket.
Om Hejmo Kredit AB
Hejmo har tidigare tagit in kapital från investerare som Collector-grundaren Lena Apler och it-miljardären Dan Olofsson. Under 2019 ändrade Hejmo kurs och flyttade fokus från pension till bolån, men än har man alltså inte kommit igång på bolånemarknaden.
Andra uppstickare på bolånemarknaden
De senaste åren har en handfull uppstickare ansökt och blivit beviljat tillstånd från Finansinspektionen att börja ge ut bolån. Dock är det bara Hypoteket och Avanza som verkligen fått upp volymer i sin utlåning.
Enkla gick ut och slog på stora trumman att man avsåg erbjuda bolån på 0.95% men så här tre år senare har man fortfarande inte kommit igång.
Vi befinner oss i en process av förberedelser för att kunna lansera vår tjänst.
Informationstext på Enklas sajt tre år senare…
Det verkar svårt att komma igång till storbankernas glädje men det blir intressant att se huruvida Hejmo lyckas med Spiltan som huvudägare.
En procents ränta
Hur står sig en procents bolåneränta om man jämför med konkurrensen? Det här är givetvis svårt att säga så mycket om i och med att storbankernas modell går ut på att man måste pruta. Därför tittar vi istället på de aktörer som har en prutat-och-klart-prismodell (3mån ränta augusti 2021):
- Avanza/Stabelo: 1.14% (0.1% lägre vid grönt bolån)
- SBAB: 1.29% (0.1% lägre vid grönt bolån)
- Hypoteket: 1.25%
Intressant att notera att Spiltan/Hejmo pratar om en procents ränta, och kommer således att ligga ungefär på samma nivå som Avanza erbjuder sina Private Banking-kunder (0.99%). Nu vet vi inte mycket mer detaljer kring belåningsgrad, eventuella avdrag för grönt bolån etc men väldigt intressant att följa Hejmo framöver.
Även om du inte byter till Hejmo
Även om du inte byter till Hejmo när de väl börjar låna ut pengar, använd dem i förhandlingen med din bank! Så gör vi hela tiden med till exempel Avanzas bolån, för att kunna sätta lite extra press på storbanken.