Solkraft med grönt avdrag

Sätt ditt tak i arbete och fånga solkraft med solpaneler. I detta inlägg går vi igenom ekonomi, avkastning, nytt grönt avdrag aka rotavdrag för solceller, lite teknik och annat vi stött på under vår resa att skapa ännu en passiv inkomst. Funderar du också på att investera i solceller så läs vidare.

Varför investerar vi i solkraft?

Solceller ger en positiv påverkan på miljön vilket vi tycker är kanon. För oss är dock ekonomin den primära anledningen till att installera solceller och vi ser att man kan få en väldigt bra avkastning på sitt kapital.

Samla information

I takt med att solceller blivit mer och mer lönsamt att installera har fler och fler installatörer dykt upp. Det finns i nuläget en uppsjö installatörer till solceller och vår gissning är att branschen står framför en våg av konsolideringar. Allt från de stora jättarna som tex Vattenfall och EON till Ikea som samarbetar med Svea Solar, till små firmor.

Börja med Solcellskollen

Solcellskollen är ett bra ställa att börja besöka för att få information om solceller, vanliga frågor. De listar också återförsäljare som finns i ditt närområde med betyg.

Vi utgick från solcellskollen och begärde offerter från 5-6 återförsäljare via dem. Proceduren var väldigt enkel och vi uppskattar att tidigare kunder att recenserat sin återförsäljare och installation.

Ta del av andras erfarenhet

facebook

På Facebook finns flera grupper där man pratar om solceller och öppenhjärtligt delar med sig av sina erfarenheter.

Är du intresserad och vill diskutera teknik, val av komponenter eller installatör, faktisk produktion mm är Facebookgrupperna ett bra komplement till andra källor. Vi gick med i en grupp när vi valde mellan två företag och ville höra andras erfarenheter.

Vad kostar det att installera solceller?

Solcellskollen skriver att ett ungefärligt pris för en villaanläggning med solkraft före ev bidrag/avdrag är följande:

  • Mindre villa: 100 000 kr för 5 kW (yta på ca 30 m2)
  • Vanlig villa: 165 000 kr för 10 kW (yta på ca 60 m2)
  • Stor villa: 215 000 kr för 15 kW (yta på ca 90 m2)

Vår villa som ligger någonstans mellan en vanlig och en stor villa i storlek och priserna vi fick offererat låg på 120 000 – 150 000 kr efter gröna avdraget.

Grönt avdrag

1 januari 2021 infördes ett grönt avdrag för solkraft eller Skattereduktion för grön teknik som Skatteverket kallar det. Avdraget är inte begränsad pott utan finns så att alla kan ta del av det, likt ROT-avdraget (Ibland benämner man det också som Rotavdrag för solceller).

Denna skattereduktion för solkraft är förvisso inte lika förmånligt som det gamla bidraget och innebär ett 15% avdrag istället för 20% som tidigare. Fördelen är dock att man direkt får ta del av avdraget på fakturan utan handläggningstider samt att man är säkrare på att faktiskt få det.

Vi älskar att ha flera inkomstkällor som fungerar som en krockkudde i privatekonomin och gör oss inte lika sårbara om t.ex. någon skulle förlora jobbet. Vill du veta mer om våra inkomstkällor kan du läsa vidare i ett tidigare inlägg.

Olika lösningar kan fördyra projektet

Om man vill investera i solceller trots man har mycket skugga på sitt tak rekommenderar flera installatörer att använda så kallade optimerare. Detta fördyrar projektet med ca 10 000 – 20 000 kr i vårt fall.

Vi kan konstatera att optimerare är omdebatterade: Elsäkerhetsverket hotar med försäljningsförbud av optimerare och Telia och försvaret menar att de sprider störningar.

Elsäkerhetsverket fick under 2019 in 10 anmälningar om störande solceller. Samtidigt är fördelen att man med optimerare kan övervaka sin anläggning i mer detalj, de löser problematiken med skuggning samt kan sänka spänningen på taket.

Vi valde att installera utan optimerare efter att ha läst på samt frågat installatörerna där alla utom en rådde oss till detta.

Vad blir avkastningen?

Efter att ha fått flera offerter kan vi konstatera att det skiljer ganska en del mellan installatörerna – främst i hur många paneler de tycker sig få upp. Det är alltså definitivt värt att jämföra mellan flera olika installatörer.

13% förväntad årligt avkastning

Vår förväntade avkastning enligt installatören är 13% årligen med en avbetalningstid på 8 år, vilket vi är väldigt nöjda med. Vi kan nu konstatera att vår avkastning senaste 12 månaderna är betydligt högre än så, upp emot 19-20% givet de höga elpriserna den senaste tiden.

Frågan är hur elpriset kommer att se ut i framtiden. Just nu ser vi rekordnivåer, i alla fall i södra Sverige, där man kan sälja solel för över 6 kr mitt i högsommaren! Håller det i sig, går det snabbt att betala av investeringen.

Ger fler paneler högre avkastning?

solkraft

Hur fungerar det om man tänker sig att man installerar så mycket solceller det bara går på taket för att maxa produktionen av solkraft och kunna sälja tillbaka elen? Det finns skalfördelar till en viss gräns men här finns det en del att tänka på.

Ett hushåll som producerar mer än vad det gör av med bara får skattereduktion på såld el motsvarande mängden el som köps in. Man har rätt till skattereduktion på 60 öre per kWh för såld el, men alltså maximalt så många kWh som du själv köper från elnätet under året (eller högst 30 000kWh, motsvarande 18 0000kr/år). Så något att tänka på när man dimensionerar anläggningen.

Det finns mer att läsa och begrunda vad gäller beskattningen, så det är viktigt att kolla upp vad som gäller för just dig.

Oväntade fördelar med solceller på taket

Solceller ökar värdet på huset

investera i solceller

Enligt en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet ökar värdet på huset med i snitt 14% om man har solceller installerat på taket. Wow! Köpare uppskattar både den miljövänliga aspekten och att husets har lägre driftkostnader. Dessa lägre driftkostnader bör också ge dig själv samt framtida köpare ett större låneutrymme eftersom banken tittar både på inkomster och den totala kostnaden när de beviljar lån.

Vi räknar inte med en värdeökning på 14% utan antar en värdeökning med motsvarande installationskostnaden för projektet. Men vi sitter och klurar på om man i undersökningen tagit hänsyn till stora skillnader i värde på husen: 14% på 1 miljon eller 14% på 10 miljoner är en viss skillnad.

Lägre bolåneränta med solceller

Vissa banker ger en lägre boränta om man har ett hus med energivärde A eller B. Solceller på taket kan hjälpa till så att ett hus får ett bättre energivärde och för att ändra sitt energivärde behöver man göra en ny energideklaration som kostar ca 3000-4000 kr.


Avanza ger 0.1% lägre boränta med deras grönt bolån via Stabelo – en win-win!


Flera banker så som tex Nordea, Handelsbanken och Avanza ger rabatt, ofta 0.1%, boränta om man har energiklass A eller B. Har du ett bolån på 3 miljoner tjänar du in deklarationskostnaden på ett par år.

2 svar på ”Solkraft med grönt avdrag”

  1. Vi fick precis vår anläggning inkopplad. Håller på att fila på ett inlägg på bloggen. Det blev:

    Svea Solar, SolarEdge med optimerare (5000 kr i avdrag med eller utan optimerare)

    30 paneler a 360W kolsvarta Longhi

    Beräknad årsproduktion ca 10000 kWh, vilket ungefär motsvarar våran årsförbrukning nu när vi har blivit med pool.

    Kostnad 135.000 kr efter bidrag.

    Inte det billigaste men inte det dyraste. Är över lag nöjd med hanteringen, vi hade offert ute hos 4 olika leverantörer. Bäst bemötande fick vi av Svea Solar, Kalmar-kontoret.

    Man ska nog ta avkastningen med en nypa salt, då man ofta säljer till spot-pris. På sommaren, när man kanske till och med har negativt spot-pris blir det inte många kronor i inkomst. Kalkylerna bygger på ett betydligt högre elpris än det vi har nu, så vi får se i framtiden hur det blir.

    Solkraft är helt klart ett sätt att minska sina driftskostnader. Nackdelen mot att investera i aktier är ju att anläggningen har en teknisk livslängd, det har inte en aktie. Dock är det svårt att hitta aktier som man vet avkastar 10% under 30 år. Solen skiner när det är molnfritt och anläggningen har man trots allt garanti på ganska länge.

    Tycker även att det är kul för vårat barn att lära sig lite om förnyelsebart.

    Svara
  2. Jag finner också solceller mycket intressant och skulle vilja ha det på mitt framtida hus. Det är nog dock 50/50 att jag övertar pappas hus från -73 som har originaltakpannor. Känns inte troligt att lägga solceller på så gammalt tak. Samtidigt går det inte byta ut taket i förtid som jag vet är i bra skick för sin ålder. Detta måste vara ett vanligt dilemma.

    Hela energibiten är intressant och om jag tar över huset blir det direkt att slänga ut det gamla pelletssystemet till förmån för berg- eller luft/vatten-värmepump.

    Svara

Lämna en kommentar