Vår Sparkvot

Sedan januari i år har vi satt som mål att spara hälften av våra inkomster under 2020. Har man en sparkvot på 50% tar det ca 12-13 år att bli ekonomiskt oberoende och som prognosen ser ut nu kommer vi att nå vårt mål om några år. I grafen nedan kan ni se hur sparandet har sett ut hittills i år. I Augusti nådde vi målet precis, men så var vi också föräldralediga flera veckor vilket minskar inkomsterna.

Definition

(Sparande inkl amortering + löneväxling) / nettoinkomst

Sparkvot så som vi räknar

Vi har flera sidoinkomster som summeras till vår totala (netto)inkomst som ligger till grund för hur vi räknar ut sparkvoten. Själva sparandet innefattar långsiktigt sparande på bankkonto, aktier/fonder i ISK/KF, privat pensionssparande på ISK, samt löneväxling. Övrigt tjänstepension räknas inte med, men eftersom löneväxlingen är något vi själva valt räknas det om till netto i både sparande och inkomst. T.ex. om 1000 dras från bruttolönen till löneväxling, läggs 500 kr på till nettoinkomsten och 558 kr till sparandet (58kr pga att arbetsgivaren skjuter till 5.8% på 1000 kr = 58kr, eftersom skatt på tjänstepensionskostnader är 5.8% lägre än sociala avgifterna på lön). Amortering ser vi som ett sparande och räknar därför in det i sparkvoten.

Kortsiktigt målsparande (till t.ex. resor, bil etc) räknar vi inte in i sparkvoten eftersom vi ser det som konsumtion.

Vår sparkvot hittills i år

Under augusti, som till stor del inneburit semester, har bilen fått stå till förmån för cykelturer. Det har känts jättebra och vi går nu i tankarna om vi ska sälja andrabilen och bara ha en bil. Vi får låta beslutet mogna en stund till så får vi se var vi landar. Vi gjorde ju t.om. en bättre deal på den bilen än bilen innan (Så ska du pruta när du köper bil), så det är ett känslomässigt beslut när man gjort en bra deal :-).

I mars och april drog vi rejält i handbromsen och försökte minimera alla utgifter för att kunna investera mer i börskraschen som Corona orsakade och då blev sparkvoten högre. Även om detta visar att vi skulle kunna ha en betydligt högre sparkvot än vad vi har idag om vi drog ner ytterligare kostnaderna, så prioriterar vi att inte behöva leva för snålt och har därför “fallit tillbaka” till 50%-nivån. En sparkvot på 50% är vi jättenöjda med och här någonstans kring 50-60% skulle jag säga är vår optimala sparkvot. Vi sparar mycket och känner samtidigt inte att vi går miste om något, utan hittar på väldigt mycket med barnen.

Det är en jättebra övning att kapa kostnaderna rejält ett tag för att se vad man verkligen uppskattar och lägga tillbaka dem – resten har du förhoppningsvis klarat att rensa bort framöver.

Prognosen för helåret säger att vi kommer att sluta på ca 55% sparkvot och vi räknar med att kunna spara något mer än 50% under höstmånaderna när föräldraledigheten minskar.

Vad har du för sparkvot och vilka är dina mål? Skriv gärna i kommentarerna!

5 tankar på “Vår Sparkvot”

 1. 50% är en trevlig siffra.

  Jobbar 50%

  Sparkvotsmål på nettolön efter löneväxling och skatt är 50% på årsbasis och varierar mellan ca 35-70% per månad (beroende på bonusnivå på lönen).

  Svara
  • Wow riktigt bra jobbat! Tycker du att det är lätt eller är det en utmaning att nå ditt mål?

   Svara
   • På årsbasis ganska lätt utan att tänka för mycket på konsumtionsnivå. Lägger pengar på våra intressen utan att snåla. Förbrukningvaror/mat handlas i bulk vid kampanj/rea, elavtal, mobilabonnemag, försäkringar ses över varje/vartannat år osv. Nu har vi förmånen med två stadiga månadslöner vilket underlättar.

    Går dock att trimma betydligt bättre då vi bor dyrt och har 2 bilar men ser FIRE inom 2-4år med nuvarande upplägg. Då blir det geoarbitrage, en sparsamt använd bil osv.

    Svara
    • Det låter sunt det! Hur tänker du kring och har du några tips på elavtal och mobilabonnemang? Idag kör vi Vimla och är nere på 50kr/mån samt gör vår årliga jämförelse på elskling för elen, men jag är alltid på jakt efter att optimera och hitta nya infallsvinklar.

     Svara
     • Dito för vår del, dvs Vimla och elskling, så där har vi tänkt lika.

      Efter att nu läst igenom hela er blogg kan jag konstatera att det nästa är som att lägga ett carbonpapper på vårat liv förutom att vi inte äger lägenhet i fjällen.

      Har tyvärr inga ytterligare tips till sparhacks att komma med.

      Mvh

Lämna en kommentar