Maj månads sparkvot

Nu är det dags att summera sparandet för maj månad och vi kan konstatera att det varit en väldigt bra sparmånad!

Maj månads sparkvot: 72%

Maj slutade på hela 72% sparkvot. Hittills i år ligger vi på en sparkvot om 64%, vilket är i linje med föregående år där sparkvoten låg på 62%. Vi börjar ana ett mönster med toppar och dalar i sparkvoten och typiskt hittills i år är att varannan månad har lägre utgifter och varannan högre.

Vi har därför lärt oss att inte dra slutsatser efter enskilda månader utan istället se till den genomsnittliga sparkvoten. Se grafen nedan för sparkvot per månad i år och förra året.

Blickar man framåt räknar vi med höjda utgifter framöver när samhället öppnar upp och det blir semester med fler utflykter. Samtidigt försöker vi pusha oss till att ta cykeln allt mer för att hålla transportkostnaderna nere.

Vi har utmanat oss själva och sett att det går alldeles utmärkt att ta cykeln till ställen vi tidigare tänkt att vi varit tvungna att köra till. Tidsskillnaden har många gånger varit minimal och ibland har vi till och med sparat in tid på valet då vi sluppit bilköer eller krångel med parkeringen.

Redan de kommande månaders sparkvot förväntas att bli betydligt dystrare än vad vi hade i maj. Både på grund av att intäkterna minskar när lönen ersätts av föräldrapenning och att utgifterna kommer att öka när utflykter och annat roligt som hör sommaren till ska betalas.

Tid till ekonomiskt oberoende

Håller man en sparkvot på 60% över tid kan man bli ekonomiskt oberoende på 9-10 år. Nu ser verkligheten oftast annorlunda men det ger en bra fingervisning. Exempel på sådant som kan påverka tiden till ekonomiskt oberoende är om man har pension som kan räknas in efter ett visst antal år och om man kan sänka sina utgifter när man är ekonomiskt oberoende.

Kanske kan man hitta ett billigare boende när man inte behöver bo på pendlingsavstånd från arbetet och om man köper in tjänster idag för att få tillvaron att gå ihop borde denna kostnad också kunna kapas när man får mer tid.

Vi använder oss av 4%-regeln när vi räknar på hur mycket kapital vi behöver för att bli ekonomiskt oberoende. Har man till exempel månadsutgifter på 30 000 kr/månad, behöver man kapital på 9 miljoner. I kalkylatorn nedan kan du räkna själv på hur mycket kapital du behöver enligt 4%-regeln.

Maj månads investeringar

Vi är i slutfasen av ett nytt fastighetsprojekt så mycket av sparandet har gått åt till att täcka upp bufferten som vi tömt till förmån för den nya investeringen. Mer om detta i ett kommande inlägg.


Använd vår länk och få tipsbonus på insatt kapital om du sätter in totalt:
5 000 kr = 200 kr bonus
10 000 kr = 400 kr bonus
20 000 kr = 600 kr bonus
Läs alla detaljer via länken

savelend

Betyg: 5 av 5.

Utöver fastighetsinvesteringen och det återkommande fondsparandet har vi främst lagt in pengar i Savelend nu när börsen är all time high. Savelend är på gång med sin IPO och man fick förtur i tilldelningen om man hade investerat kapital hos dem – varför vi förde över lite extra pengar till Savelend. Förra året gav Savelend en genomsnittlig avkastning på dryga 10% vilket vi gillar!

Hur gör du? Följer du och räknar ut din sparkvot?

1 tanke på “Maj månads sparkvot”

  1. Fast det är så svårt att räkna i sån där kalkylator när man vet att man kommer att få pension om ett antal år så då behövs inte lika mycket. Och inte tänkte vi att kapitalet behöver ligga kvar på lika mycket heller när vi dör, för barnen får ändå ärva ett stort hus som är värt massor och vi själva har 2 hus att vänta i arv om förhoppningsvis många år. Så 4%regeln funkar inte på oss.

    Svara

Lämna en kommentar