Spara mer: Vår sparkvot 2020

Vid den här tiden för ett år sedan gick vi igenom vår ekonomi på årsbasis och insåg att utvecklingen gick åt helt fel håll. Vi bestämde oss för ett högt uppsatt sparmål som motåtgärd.

När vi zoomade in och såg på de årliga utgifterna de senaste åren, var resultatet nedslående – i princip alla utgiftskategorier hade ökat. Totalt hade våra utgifter ökat med över 30% på tre år. Vi grävde oss djupare ned i detaljerna för att få en förståelse för vad pengarna spenderades på.

Eftersom sparkvoten också ökat eller legat stadigt tidigare år hade vi inte tagit kostnadsökningen på så stort allvar men nu insåg vi att här troligtvis fanns rejäla optimeringar att göra.

spara mer

Vi bestämde oss för att göra något åt saken och vårt mål för 2020 blev att nå en sparkvot på 50%. Mot slutet av sommaren skrev vi en uppdatering hur det gick för oss hittills under året och vi kunde redan då konstatera att det såg lovande ut att nå 50% sparkvot.

Sedan tidigare har vi satt upp och följt mer långsiktiga mål som fungerat som en ledstjärna för oss. Men genom att sätta upp ett mer stretchat mål (stretch goal) på kortare tid hoppades vi att det skulle göra oss mer fokuserade.

Så gjorde vi för att spara mer

Det viktigaste var att vi var överens om vårt gemensamma mål och vi inledde med dialog så att vi båda var med på tåget. Därefter brainstormade vi vilka utgifter vi skulle kunna kapa eller minska.

Det finns många fler grundläggande tips man kan ta till om man vill sänka sina utgifter för att kunna spara mer pengar. Har du inte redan läst vår guide med konkreta tips hur man kan sänka sina utgifter rekommenderar vi att du tar pausar här och öppnar den guiden innan du fortsätter.

Några av utgiftsposterna som fick gå under kniven var:

Restaurang

Restaurang

Vi satte ett tak på antal restaurangbesök med målet att halvera dem. De senaste åren har kostnaden för uteluncher gått upp rejält. Till viss del har det varit av slentrian men även för att umgås med nya kollegor efter ett byte till ett nytt jobb.

Transport

transport

Vi sade upp min parkeringsplats vid jobbet med tanken att elcykeln skulle stå för transporten till kontoret. Vi vågade inte sälja andrabilen direkt utan såg det som ett eventuellt steg 2 när vi utvärderat hur det fungerade att ta elcykeln till jobbet. Dock undersökte vi och skrev en artikel om vad det kan innebära för ekonomin och hur många arbetsår andrabilen kostar.

Slutsatsen i vår artikel om andrabilens kostnad i tid gjorde att vi under hösten till slut sålde bilen. Vilken otroligt härlig känsla! Vi fick både in en deg pengar på kontot samt att vi sänkt våra löpande kostnader framöver. Vad vi gjorde med kapitalet vi fick in tänkte vi skriva om i ett inlägg lite längre fram.

Konsumtion

shoppa

En oväntat stor post var inköp av kläder, utrustning och annat lull-lull. Vi ser oss inte som storkonsumenter, men siffrorna talade sitt tydliga språk. Under 2020 har vi ständigt påmint varandra om sparkvoten och när någon har velat köpa något har vi först gått igenom ifall vi har något annat hemma vi kan använda för samma syfte eller om det vi behöver är något vi kan hyra/låna. Om svaret är nej har vi letat på olika begagnatsajter och ca 80% av de inköp vi gjort är via dessa.

Oplanerade kostnadsbesparingar som följd av Corona

Allt gick fint de första två månaderna under 2020 och sen kom Coronan in i bilden, vilket såklart innebar många negativa konsekvenser och ett oerhört mänskligt lidande världen över. För privatekonomin kunde vi dock se följande:

Transport

transport

Eftersom vi båda mer eller mindre har kunnat jobba hemifrån på heltid har vi kunnat spara mer på minskade transportkostnaderna än vad vi trodde och vad vi satt upp som mål.

Nöje/Utflykter

nöje

Flera av de småutflykter vi ofta gör med barnen har vi fått skippa under året. Istället blev det mängder av gratisaktiviteter i det fria. Några våra tidigare tips hur man kan spara in på kostnaden på aktiviteterna med barnen gick fortfarande att utöva, andra inte.

Resor

resa

Resan i sommar gick till fjällen. En förhållandevis billig semester med eget boende och gratis Mountainbike-utflykter och vandringsturer som stod i fokus.

Matkontot

mat

Lunchbesöken till restaurangen har blivit betydligt färre än prognostiserat. Antalet inköp i affären har minskat och de som gjorts har varit noga planerade. Det har haft en god effekt på den totala summan och på att ännu mindre mat behövt slängas.

Elkostnaden

el

När vi båda arbetar hemma kan någon kaffepaus under dagen bytas ut eller kombineras med att slänga in en tvätt i maskinen de timmar vi ser att elpriset är fördelaktigt istället för att vänta till kvällstimmarna när elpriset ofta är som högst.

Andra oplanerade kostnadsbesparingar

Under 2020 har vi, trots hemarbete, förbrukat betydligt mindre el på årsbasis än de senaste 3-4 åren. Detta beror nog dels på att vädret har varit mildare, och under hösten bytte vi till Tibber som elleverantör. Nu har vi stenkoll på elpriset och mycket mer medvetna om vår elkonsumtion.

tibber

Jag rekommenderar alla jag pratar el och elkostnad med att kolla upp om Tibber kan vara något för dem. Tibber har kvar erbjudandet att man får 500 kr att köpa prylar för i deras webshop om man registerar sig som ny kund här

Lyckades vi spara mer under 2020?

Lyckades vi höja vår sparkvot och spara mer? Med ovanstående actions, ökad medvetenhet om konsumtionen och oplanerad kostnadsminskning pga Corona, landande sparkvoten på precis över 60%!

Målet för 2021

Vi hoppas att världen ska komma igång igen under 2021 och då kommer våra kostnader inom nöje och transport att öka. Med det i bakhuvudet hoppas vi kunna nå en sparkvot på 50%.

Lämna en kommentar