Investera i Solceller – är det lönsamt och ger det passiv inkomst?

Vi älskar att ha flera inkomstkällor som fungerar som en krockkudde i privatekonomin och gör oss inte lika sårbara om t.ex. någon skulle förlora jobbet. Vill du veta mer om våra inkomstkällor kan du läsa vidare i ett tidigare inlägg. Det senaste projektet vi har börjat fundera kring är solceller på taket på villan. Följ oss i vår undersökning i denna första del av flera i hur fördelaktigt det är med solceller på taket. Hur ser kalkylen ut för finansiering och avkastning ut för solceller? Är det lönsamt att investera i Solceller och ger det passiv inkomst?

Våra förutsättningar

Vår 70-talsvilla på 170 m2 förbrukar ca 13 000 – 18 000 kWh, och vi kommer att uppge 16 000 kWh i kalkylerna. Ena taksidan är placerad i syd/sydost.

Statligt bidrag vs ROT-avdrag

Det statliga solcellsstödet som var på 20% av kostnaden för att installera solceller har tagits bort. Sista ansökningsdagen var den 7/7 2020 enligt Energimyndigheten. Solcellsstödet behövde man ansöka om och var inte förrän långt efter att bygget var klart som man fick reda på om man fått stödet beviljat eller inte. Om man fick stöd eller inte berodde på om det fanns pengar kvar i den avsedda potten eller inte. Därför behövde man ta ROT-avdrag direkt vid installationen (ROT-avdraget gav 30% på arbetskostnaden) och samtidigt ansöka om solcellsstödet. Fick man sedan solcellsstödet beviljat kunde man betala tillbaka ROT-avdraget i efterhand.

Bidrag blir grönt avdrag

Istället för bidrag kommer det 2021 att införas ett grönt avdrag som inte kommer att vara begränsat i summa utan finnas så att alla kan ta del av det, likt ROT-avdraget. Dock kommer det inte att vara lika förmånligt som bidraget utan hamna på 15% avdrag istället för 20% som tidigare. Fördelen är att man direkt får ta del av avdraget utan handläggningstider.

Med tanke på denna förändring kommer vi att, om möjligt, räkna på att utnyttja ROT-avdrag, tills det Gröna avdragets detaljer är färdigställda.

Vad blir avkastningen?

Enligt Kraftringen kan man räkna med en avkastning på 6-8%, på andra sajter kan man läsa sig till ca 10%.

Leverantörer

Det verkar finnas en uppsjö leverantörer till solceller när vi gör en snabbgoogling. Hittills har vi kollat på EON, Ikea (i samarbete med Svea Solar), Vattenfall och Solcellskollen för att få en ungefärlig bild vad det skulle innebära för oss.

Vad kostar det att installera solceller?

Solcellskollen skriver att ett ungefärligt pris före ev solcellsstöd är följande:

  • Mindre villa: 100 000 kr för 5 kW (yta på ca 30 m2)
  • Vanlig villa: 165 000 kr för 10 kW (yta på ca 60 m2)
  • Stor villa: 215 000 kr för 15 kW (yta på ca 90 m2)

EON: 9KW, pris ca 144 000 efter ROT. Återbetalningstid 12 år.

IKEA/Svea Solar: 11 KW, pris ca 126 000 kr. 9.9 års återbetalningstid. Det står inget huruvida man räknat på ROT eller ej. Besparing på 13 500 kr per år.

Solcellskollen: 10 KW, pris ca 159 000 efter ROT.

Vattenfall: 11 KW, ca 172 000 efter ROT. Besparing på 13 000 per år. Återbetalningstid ca 13 år.

Man kan konstatera att det skiljer ganska mycket mellan leverantörerna så det är definitivt värt att jämföra mellan flera olika. Avkastningen blir ca 8-10% om man går efter dessa siffror.

Maxa Solceller som passiv inkomst – lönsamt att investera i fler paneler?

Hur fungerar det om man tänker sig att man installerar så mycket solceller det bara går på taket för att maxa produktionen och kunna sälja tillbaka elen? Nja, här finns det en del att tänka på. Solcellskollen skriver att ett hushåll som producerar mer än vad det gör av med bara får skattereduktion på såld el motsvarande mängden el som köps in. Man har rätt till skattereduktion på 60 öre per kWh för såld el, men alltså maximalt så många kWh så du själv köper från elnätet under året (eller högst 30 000kWh, motsvarande 18 0000kr/år). Så något att tänka på när man dimensionerar anläggningen.

Är du mer intresserad av beskattningen och vad som gäller där skriver Solarregion rätt bra om det.

Solceller ökar värdet på huset

Solceller ökar värdet på huset

Enligt en undersökning från Sveriges lantbruksuniversitet ökar värdet på huset med i snitt 14% om man har solceller installerat på taket. Wow! Köpare uppskattar både den miljövänliga aspekten och att husets har lägre driftkostnader.

Slutsats

Att investera i Solceller för är som sagt ett nytt projekt för oss som ser lönsamt ut och ger ännu en passiv inkomst. Synd att solcellsstödet precis tagit slut och det nya gröna avdraget inte verkar bli lika bra. Det kan iaf vara värt att läsa på lite mer när och om det gröna avdraget klubbas och får grönt ljus – från 2021 verkar det som. Avkastningen på investeringen kan summeras till ca 10% beroende på leverantör och vilket bidrag/avdrag man kan utnyttja.

Om du är intresserad av fler sätt att tjäna pengar kan du här läsa mer om våra passiva inkomster.

Lämna en kommentar