5 saker att göra på Höstlovet (eller paniklovet)

Vad kan man göra på höstlovet – eller paniklovet som många kanske känner? Om ett par veckor är det dags för höstlovet, ett lov som jag ofta måste anstränga mig extra mycket för att fylla med roliga aktiviteter. Speciellt svårt väntar jag mig att det kommer bli detta år när det är begränsat vad man kan och vågar göra och vem man vågar besöka.

Vi har tidigare skrivit om olika höstaktiviteter och hoppas att detta kan ge en del inspiration till höstlovet. Nedan kommer ytterligare tips på några aktiviteter som kan passa till höstlovet.

Aktiviteter att göra på Höstlovet – Våra tips

1. Uddastrumpornas revansch

Vi är nog inte ensamma om att ha en hög med uddastrumpor som inte hittat sin lika på år. Ge upp letandet och låt barnen välja ut sin favorit att förvandla till en unik handdocka. Ju fulare desto bättre, så det är bara att gå lös och sy/klistra fast vad man hittar där hemma. Mycket skratt utlovas.

göra på höstlovet

Sätt upp en föreställning med ovan tillverkade handdockor och bjud in favoritgosedjuren som publik eller som skådespelare. Klassiska manus som Rödluvan och vargen kan varvas med improviserade stycken från barnens egen fantasi.

göra på höstlovet

2. Vattenballonger i badkaret

göra på höstlovet

Vattenballonger hör sommaren till, men har ni testat att glida ner i ett badkar fyllt med vattenballonger?! Roligast är att blanda varma och kalla. Har man inte tillgång till badkar kan man fylla golvet i duschen och utmana varandra att trampa på dem. Var dock försiktiga med halkrisken.

3. Handavtryck i gips

Handavtryck i gips är så roligt att ha så att barnen kan se hur de växer, så varför inte passa på att göra några nu när ni är lediga ihop. Det finns olika set att köpa, men billigast blir det såklart att göra en egen variant. Vi brukar blanda till en trolldeg som vi sedan plattar ut (minst ett par cm tjock) i en lagom stor springform eller liknande. Har man inte en sådan kan man platta ut degen på annan skiva och göra kanter av lite tjockare papper. Därefter får barnen pressa ner sin hand och lämna ett avtryck som fylls med gips. Låt torka ca en dag och pilla därefter bort leran och låt torka ytterligare några dagar.

4. Halloweenfest

göra på höstlovet

Halloweenfest är ett måste och att förbereda och planera inför denna kan ta mycket tid i anspråk. Det finns massor av läskigt pyssel att göra på höstlovet i halloween-tema och äcklig mat att laga och testa. Ett billigt och roligt alternativ till att köpa kostymerna är att försöka pyssla ihop något själv med barnen. Det blir troligtvis inte lika fint som om man köpt färdiga, men oj vad stolta barnen blir av att kunna säga berätta att de gjort sin utklädnad själv. Sonen planerar i år att göra en minecraft mask enligt Pysselbolagets beskrivning.

5. Pärlplattor

Pärlplattor är något man kan göra på höstlovet, och nåt man inte kan få nog av när man väl börjat. Under min uppväxt handlade pärlplattor mest om att fylla en hjärtformad platta med små pärlor, stryka och glömma bort. Nu är det andra tider och det finns massor av mönster att ladda ner på internet och börja skapa sina favoritfigurer. Hemma har vi dekorerat en garderob med fastklistrade pokemon, minecraft-figurer och svärd, figurer från Frost och alla de olika babblarna. Tröttnar man på de platta alsterna går det att stryka olika block som sedan limmas ihop för att skapa tredimensionella varianter. Yngsta sonen fick hjälp av de äldre att bygga ett hus till sin favoritkastanj.

Tipsa gärna

Det här var några tips från oss när vi nu håller på att se över vilka aktiviteter vi vill göra. Finns det något ni planerar att göra på höstlovet med era barn? Kommentera gärna så att vi kan tipsa varandra!

4 tankar på “5 saker att göra på Höstlovet (eller paniklovet)”

 1. Höstlovet är ett utmärkt tillfälle att få slut på tjat om att skaffa hund. Om man inte har lämplig granne/bekant som vill låna ut sin hund några dar så kan man ändå köpa ett koppel (eller tillverka ett själv av lämpligt material som råkar finnas hemma) .
  Varje morgon ställs väckarklockan i lämplig tid, tex 07:30. På med kläder, om vädret är typiskt novemberaktigt så ska även regnkläder på. Gå ut i halv( eller hel-)mörkret. Var ute MINST 20 minuter, helst 45. Som förälder behöver man inte följa med (faktiskt så kanske föräldern inte har möjlighet att ta ledigt utan jobbar), men en lämplig bit från hemmet (minst 10-15 minuters promenad) ska barnet skicka nytagen bild eller facetima mm för att visa att de har promenerat dit. Sen hem. Ta fram handdukar för “avtorkning av leriga tassar”, om hunden inte finns så får barnet göra nåt annat tråkigt som sortera skor i hallen.
  Efter några timmar så är det dags igen, men då en längre promenad. och så et tur på kvällen.
  Det barnet som trots lov och ruskväder gör detta, utan gnäll eller tjat från föräldrar, har visat sig vara motiverade för att ha hund när det är lov. Sen är det en helt annan sak att hinna med när det är skola och fritidsaktiviteter.

  Svara
  • Hahaha vilken rolig idé! Hade det inte varit för att den som tjatar mest i familjen ändå vaknar först av oss alla (ca 05:38 oavsett dag) så hade vi testat! Men de långa promenaderna i höstrusket kanske avskräcker.

   Svara
 2. Baka “pizzabullar”, frallor mm. Packa en var sin ryggsäck med picknick (gärna med varm choklad). Gå till exempel dit ni brukar gå på sommaren (badsjön, utsiktsberget) för att se hur annorlunda det är. Titta på allt möjligt. Ta gärna med förstoringsglas. Lek “rörelselekar” för att hålla sig varma (barnen har säkert flera de vill lära ut). Känn hur skönt det är att komma hem efter en dag ute.

  Svara
  • Tack för bra tips! Det låter jättehärligt och kvalade direkt in på listan över saker vi måste göra. 🙂

   Svara

Lämna en kommentar